vrijdag 22 oktober 2010

Weer ruim ether-aanbod van muziekdrama's in weekeinde

Mozart: Figaro
Op zaterdag 23 oktober worden er weer eens vier muziekdrama's via ethergemachtigden uitgezonden, alle tijdens de avonduren. Eén daarvan is, vanaf 20:30 uur, via Mezzo-televisie te volgen. Daarbij gaat het om Le nozze di Figaro uit 1786 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). U kunt kijken en luisteren naar een versie zoals die is voorgesteld in het Parijse Théâtre des Champs Elysées.
Een uitgebreid artikel over deze opera kunt u op deze cultuurwebsite vinden, opgenomen op 21 mei van dit jaar, naar aanleiding van een reeks voorstellingen van ons Nederlandse muziektheatergezelschap Opera Zuid.

Dvořák: Rusalka

In het NTR-programma Opera live wordt diezelfde avond, maar dan al anderhalf uur eerder — vanaf19:00 uur — het muziekdrama Rusalka uit 1900, geschreven door Antonín Dvořák (1841-1904), uitgevoerd in een enscenering van de Beierse Staatsopera. Koor en orkest van dat insituut worden geleid door Tomás Hanus.
In de rol van Rusalka kunt u Nina Stemme beleven; Klaus Florian Vogt is voorzien voor de rol van de Prins; en Gunther Groissböck speelt Vidnik. De partij van de prinses zal worden gezongen en gespeeld door Kristine Jepson; voor de rol van Jezibaba is in het tableau de la troupe een plek ingeruimd voor Janine Blechle.

Een artikel over Rusalka is eveneens te vinden op deze site. Het is op 14 maart 2009 opgenomen, en het bevat veel nadere informatie.

Nog twee muziedrama's op zaterdagavond

Dezelfde zaterdagavond wordt er nog op twee andere Europese radiozenders eveneens een uitvoering van een opera gepresenteerd. Dat begint op BBC Radio 3 met Niobe, regina di Tebe van Agostino Steffani. Een ruimer artikel daarover kunt u vinden op de aan ons gelieerde website Muziek en mensen.
Het Belgische operaprogramma Scala
 van de Nederlanstalige zender Klara presenteert vanaf 20:00 uur het minder bekende muziekdrama L'étranger uit 1903 van Vincent d'Indy. Daarover valt meer te lezen op onze zustersite Tempel der Toonkunst.


Geen opmerkingen: