zaterdag 30 oktober 2010

De parelvissers van Georges Bizet vanuit Covent Garden

Op twee radiozenders
In het programma Opera on 3 — dat bijna het gehele jaar door op zaterdagavond via BBC Radio 3 wordt uitgezonden — wordt zaterdagavond een uitvoering gerealiseerd van het muziekdrama Les pêcheurs de perles van Georges Bizet (1838-1875). De uitzending, die vanuit het Royal Opera House Covent Garden zal zijn, begint om 19:00 uur.
U hoort koor en orkest van genoemd opera-instituut onder leiding van Antnio Pappano. Drie van de meest vooraanstaande solisten zijn Nicole Cabell, Gerald Finley en John Osborne.

Een uur later begint op de Duitse regionale radiozender NDR Kultur dezelfde versie van het muziekdrama van deze Franse componist.

Achtergronden
Les pêcheurs de perles is een opera in drie bedrijven op een lbretto van Eugène Cormon (1810-1903), Pierre-Étienne Piestre (1811-1903) en Michel Carré (1821-1872). De première werd gegeven op 30 september 1863 te parijs in het Théâtre Lyrique. Bijna een kwart eeuw later, in 1886, werd de eerste Duitse uitvoering gegeven in Coburg. Er zouden nog meer Duitse edities verschijnen.


De handeling

Op Ceylon zijn twee oudere parelvissers — Zurga (bariton) en Nadir (tenor), die ver van hun land van oorsprong ooit op dezelfde vrouw verliefd werden. Nu leggen ze een nieuwe basis voor hun vriendschap. Als de Bajadere Leila (sopraan) in haar functie wordt ingewijd, hoort Nadir onmiddellijk aan haar stem dat zij de vrouw is op wie hij en zijn vriend indertijd verliefd zijn geworden.
Leila en Nadir bekennen elkaar hun verboden liefde, maar ze worden betrapt door de hogepriester Nourabad (bas), en vervolgens aan het volk uitgeleverd. Zurga overwint zijn jaloezie zodrahij beseft dat Leila hem als kind het leven heeft gered, en hij stelt de beide geliefden in de gelegenheid te ontvluchten. Zelf komt hij om het leven.


dinsdag 26 oktober 2010

Schoppenvrouw donderdagmiddag op BBC Radio 3

In de middag van donderdag 28 oktober wordt in het klassieke muziekprogramma Afternoon on 3 het muziekdrama Schoppenvrouw — (Пиковая Дама), meestal bekend onder de Franse titel Pique dame — uit 1890 van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893) uitgevoerd op BBC radio 3. De versie die men dan kan beluisteren, tussen 15:00 uur en 18:00 uur onze tijd — bestaat in een opname uit het Gran Teatro Liceu in Barelona, met in de voornaamste rollen Emily Magee en Ludovic Tezier.
Voor meer achtergrond-informatie met betrekking tot deze opera kunt u terecht in het artikel dat we op 12 december 2008, opgenomen op deze site.

vrijdag 22 oktober 2010

Weer ruim ether-aanbod van muziekdrama's in weekeinde

Mozart: Figaro
Op zaterdag 23 oktober worden er weer eens vier muziekdrama's via ethergemachtigden uitgezonden, alle tijdens de avonduren. Eén daarvan is, vanaf 20:30 uur, via Mezzo-televisie te volgen. Daarbij gaat het om Le nozze di Figaro uit 1786 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). U kunt kijken en luisteren naar een versie zoals die is voorgesteld in het Parijse Théâtre des Champs Elysées.
Een uitgebreid artikel over deze opera kunt u op deze cultuurwebsite vinden, opgenomen op 21 mei van dit jaar, naar aanleiding van een reeks voorstellingen van ons Nederlandse muziektheatergezelschap Opera Zuid.

Dvořák: Rusalka

In het NTR-programma Opera live wordt diezelfde avond, maar dan al anderhalf uur eerder — vanaf19:00 uur — het muziekdrama Rusalka uit 1900, geschreven door Antonín Dvořák (1841-1904), uitgevoerd in een enscenering van de Beierse Staatsopera. Koor en orkest van dat insituut worden geleid door Tomás Hanus.
In de rol van Rusalka kunt u Nina Stemme beleven; Klaus Florian Vogt is voorzien voor de rol van de Prins; en Gunther Groissböck speelt Vidnik. De partij van de prinses zal worden gezongen en gespeeld door Kristine Jepson; voor de rol van Jezibaba is in het tableau de la troupe een plek ingeruimd voor Janine Blechle.

Een artikel over Rusalka is eveneens te vinden op deze site. Het is op 14 maart 2009 opgenomen, en het bevat veel nadere informatie.

Nog twee muziedrama's op zaterdagavond

Dezelfde zaterdagavond wordt er nog op twee andere Europese radiozenders eveneens een uitvoering van een opera gepresenteerd. Dat begint op BBC Radio 3 met Niobe, regina di Tebe van Agostino Steffani. Een ruimer artikel daarover kunt u vinden op de aan ons gelieerde website Muziek en mensen.
Het Belgische operaprogramma Scala
 van de Nederlanstalige zender Klara presenteert vanaf 20:00 uur het minder bekende muziekdrama L'étranger uit 1903 van Vincent d'Indy. Daarover valt meer te lezen op onze zustersite Tempel der Toonkunst.


zondag 17 oktober 2010

La dame blanche van Boïeldieu zondagavond via WDR 3

Weinig opgevoerd
François Adrien Boïeldieu, naar een
schilderij van Henri-François Riesener,
Bibliothèque national de France
Niet al te vaak wordt het muziekdrama La dame blanche van François-Adrien Boïeldieu (1775-1834) op de planken gebracht, maar nu dat onlangs weer wel eens is gebeurd, heeft men er tegelijkertijd opnamen van gemaakt die op zondag 17 oktober via de regionale Duitse radiozender WDR 3 in het programma Bühne: Radio tussen 20:05 uur en 23:00 uur de ether in zullen worden gestuurd.
Het ensemble Orchestral de Paris staat onder leiding van Marc Minkowski; het Choeur de Radio France en vocale solisten completeren het geheel.


Achtergronden

Het muziekdrama La dame blanche is gecomponeerd op een libretto van de Franse toneelschrijver Eugène Scribe (1791-1861), die zich heeft gebaseerd op twee korte verhalen van Walter Scott (1771-1832): The Monastery (1820) en Guy Mannering (1815).
De eerste opvoering werd gerealiseerd in de Opéra Comique te Parijs, op 10 december 1825; een jaar later was Wenen aan de beurt met een Duitse versie. 
De Franse toneelschrijver en
librettist Eugène Scribe
Het zou echter bijna anderhalve eeuw duren voordat er weer een Duitse versie in het repertoire zou worden opgenomen: dat gebeurde te Karslrue, in een nieuwe vertaling.

De handeling

In het verhaal van Walter Scott, en derhalve in de handeling van dit muziekdrama dreigt een kasteel te worden geveild en daardoor in het bezit te komen van rentmeester Gaveston — die in het muziekdrama wordt vertolkt door een bariton — kruipt Ann — rol voor sopraan — in de vermomming van een spokende witte dame, en ondersteunt daarmeede (haar) sympathieke George brown, die wil proberen zijn rechtmatige bezit terug te kopen. Brown vindt een verborgen schat, en wordt vervolgens geïdentificeerd als de enige echte eigenaar van het kasteel.








zaterdag 16 oktober 2010

Salome van Richard Strauss in Opera on 3, BBC Radio 3

Andrew McGregor vervult de functie van dirigent van het koor en het orkest van the Royal Opera House Covent Garden in de uitvoering van het muziekdrama Salome van Richard Strauss 1864-1949), zoals dat door BBC Radio 3 vanaf 19:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden door BBC Radio 3 in het muziekprogramma Opera on 3.
Een uitgebreider artikel over deze opera, in eerdere instantie, maar eveneens door 'Covent Garden', is te vinden op deze eigenste site, op donderdag 8 mei 2008; daarvoor hoeft u alleen maar hier te klikken.


donderdag 14 oktober 2010

Les Troyens van Hector Berlioz in twee delen BBC Radio 3

Naar Vergilius' Aeneis
De eerste helft van een tweedelig radioprogramma waarin de registratie van het complete muziekdrama Les Troyens van Hector Berlioz (1803-1869) door de Nederlandse Opera werd gepresenteerd, maar door BBC Radio 3 zal worden uitgezonden in het muziekprogramma Afternoon on 3. Dat zal zijn vanaf 15:00 uur. Het tweede gedeelte zal in hetzelfde programma, een dag later, op vrijdag 15 oktober, eveneens vanaf 15:00 uur worden uitgezonden.



vrijdag 8 oktober 2010

Richard Wagners opera Lohengrin (1850) via BBC Radio 3

Theaterzettel voor de eerste uitvoering van Wagners Lohengrin
Zoals dat bijna elke zaterdagavond het geval is, wordt ook op 9 oktober door de Britse zender BBC Radio 3 — deze keer vanaf 19:00 uur onze tijd — in het programma Opera on 3 een muziekdrama uitgezonden. Hierbij gaat het om een uitvoering van Lohengrin uit 1850 van Richard Wagner (1813-1883).
Op 3 augustus 1845 heeft de componist de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de tekst voor deze opera; het uiteindelijke tekstboek was in de herfst van dat jaar gereed.
Tussen mei 1846 en 29 augustus 1847 heeft Wagner aan de muziek gewerkt die hij vervolgens in partituurvorm heeft overgebracht, hetgeen bijna vier maanden heeft gevergd: van 1 januari tot en met 28 april van het jaar 1848. In 1850 is de eerste uitvoering van Lohengrin gerealiseerd; op 28 augustus 1850 in het Hoftheater van Weimar, op de geboortedag (in 1749) v
an Johann Wolfgang von Goethe, die op 22 maart 1832 te Weimar was gestorven.
Meer informatie over dit muziekdrama is te vinden in een eerder op deze site gepubliceerd artikel, op 1 juli 2008.
__________

Zie voor meer over Wagner onze bijdrage van heden over het programma Prisma Musik, met daarin aandacht voor Wagners Götterdämmerung. Over een deel van de puur instrumentale muziek van deze componist is, eveneens in een artikel van heden, meer te vinden op de aan ons gelieerde website Muziek en mensen.



dinsdag 5 oktober 2010

NDR Kultur op 7 oktober: Opernkonzert met Saint-Saëns


De Duitse regionale radiozender NDR Kultur komt op donderdag 7 oktober met een nieuwe aflevering van het programma Opernkonzert. Dit zal, zoals gebruikelijk, worden uitgezonden tussen 22:00 uur en middernacht. Deze aflevering draagt de titel Der französische Mozart? — Camille Saint-Saëns und die Oper. De aandacht zal daarin vooral zijn gericht op het muziekdrama Samson et Dalila van de genoemde Fransman, die leefde van 9 oktober 1835 tot 16 december 1921. Eerst heeft Saint-Saëns aan dat muziekdrama gewerkt in de jaren 1867/68, en tussen 1874 en 1877 heeft hij gewerkt aan een herziening.
Nadere informatie over de opera in kwestie kunt u vinden in een artikel van 31 december 2007, opgenomen op onze zustersite Tempel der Toonkunst.
__________
Afbeelding: De Franse componist Camillie Saint-Saëns (1835-1921).