woensdag 25 mei 2011

La damnation de Faust donderdag in 'Afternoon on 3' van BBC Radio 3

Leopold Damrosch, Duits-Amerikaans dirigent
In het onderdeel Thursday Opera Matinee van het BBC Radio3-programma Afternoon on 3 wordt op donderdag 26 mei, tussen 15:00 uur en 17:30 uur onze tijd, de 'légende dramatique' La damnation de Faust, gecomponeerd door Hector Berlioz (1803-1869). Het tekstboek stamt uit de pen van de componist en Almire Gandonnière, naar de Franse vertaling van Goethe's Faust door Gérard de Nerval (1808-1855). 

Al de vier delen werden in een concertante uitvoering voorgesteld op 6 december 1846 in Parijs. Twee delen ervan werden, onder leiding van de componist gegeven in het Drury Lane Theater op 7 februari 1848. Een complete versie werd in Engeland voor de eerste keer gespeeld in 1880, meer  dan een decennium na het overlijden van Berlioz. 

Voor de bühne bewerkt door Raoul Gunsbourg kwam het tot een nieuwe première: in 1893 te Monte Carlo, op 18 februari.
Aan de andere kant van de Oceaan, in New York werd, eveneens in 1880, een complete versie aan het operapubliek voorgesteld, onder leiding van Leopold Damrosch (1832-1885).

De versie die u in genoemd BBC-programma te horen kunt krijgen, werd gerealiseerd door de Lyric Opera van Chicago, onder leiding van Andrew Davis.

vrijdag 6 mei 2011

Nederlandse Opera's Don Giovanni zaterdagavond op Radio 4

Scène uit Don Giovanni, een productie van de Nederlandse
Opera, april/mei 2011. Foto: Marco Borggreve.
In de jongste aflevering van de NTR-programmareeks Opera live wordt in de aflevering die zaterdag 7 mei, tussen 19:02 uur en 23:00 uur via Radio 4 zal worden uitgezonden, kan de liefhebber van Mozart-opera's luisteren naar een uitvoering van Don Giovanni in een uitvoering door de Nederlandse Opera. Het Nederlands Kamerorkest en het Koor van de Nerderlandse Opera worden geleid door Constantinos Carydis. Deze versie van Don Giovanni werd door genoemd gezelschap opgevoerd in het Muziektheater te Amsterdam tussen 8 april en 1 mei jongstleden.

De zangsolisten zijn
Allejandro Marco-Buhrmester als Don Giovanni
Mario Luperi als Commendatore
Myrtó Papatanesiu als Donna Anna

Christoph Strehl als Don Ottavio
Judith van Wanroij als Donna Elvira
José Fardiha als Leoporello

Roberto Accurso als Masetto
Cora Burggraaf als Zerlina