zaterdag 14 november 2009

Dit weekeinde staat de ether bol van muziekdrama's

Klassiek, modern en hedendaags
Op zaterdag 14 november kunnen de liefhebbers van het klassieke en die van het eigentijdse muziekdrama hun hart ophalen. Tussen 13:00 uur in de middag en een kleine acht uur later heeft de geïnteresseerde de kans om in drie van de in totaal zes opera's te beluisteren, aangezien de helft ervan een andere 'overlapt'.
Op Radio 4 begint de NPS met de uitzending van het programma ZaterdagMatinee live, waarbij vanuit het Concertgebouw in Amsterdam het muziekdrama Pelléas et Mélisande van Claude Debussy zal worden uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Serge Baudo(*1927). Solistische medewerking zal worden verleend door de beide sopranen Henriette Bonde-Hansen en Ilse Eerens, de mezzosopraan Elodie Mechain, de tenor William Burden en twee bassen: Markus Hollop en Martijn Cornet.
Debussy werkte aan deze opera in de jaren 1893-1902. Hoewel hij zich in die periode afzette tegen het lichtende voorbeeld van het muziekdrama uit de tweede helft van de negentiende eeuw — Richard Wagner (1813-1883) —, is diens invloed onmiskenbaar in de partituur van Debussy's enige voltooide opera terug te vinden.


Geen opmerkingen: