Filosoferen over Medea In de aflevering van donderdag 30 september van het programma Opernkonzert van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur wordt aandacht besteed aan de figuur Medea uit de Griekse mythologie en onderwerp van vele studies en muziekdrama's, waarvan Médée uit 1797 van Luigi Cherubini (1760-1842) ogetwijfeld het beroemdst is. De titel van de aflevering geeft reeds aan dat het niet alleen muziek is waarmee de toehoorder zal worden geconfronteerd, maar dat er ook over de inhoud van het verhaal over Medea zal worden gepraat, evenals over de thematiek die deze mythe beheerst. De aflevering in kwestie zal worden uitgezonden tussen 20:00 uur en 22:00 uur.
Afbeeldingen 1. Medea, vlak voordat ze besluit haar kinderen te doden. Doek van Eugène Delacroix (1798-1863), gerealiseerd in 1838. Het bevindt zich in het Musée du Louvre te Parijs. 2. De componist Luigi Cherubini in de periode van 1815-1824. Institut Royal de France, Academie des Beaux Arts (musique).
Het zaterdagse operaprogramma Scala van de ederlandstalige Belgische radiozender Klara biedt op 18 september vanaf 20:00uur het muziekdrama Manon, gecomponeerd in de jaren 1881-1884 door Jules Massenet (1842-1912), op een libretto van Henri Meilhac (1831-1897) en Philippe Gille (1831-1901), die als uitgangspunt de romanManon Lescaut van Antoine François Prévost (1697-1763) hebben genomen. Deze opéra comique wordt in het genoemde radioprogramma uitgezonden in een versie door de Wiener Staatsoper. Koor en orkest van dat instituut worden geleid door Bertrand de Billy. De rol van Manon Lescaut wordt voorgedragen door Olana Damrau, sopraan; Ramón Vargas, tenor, vertolkt de rol van Chevalier des Grieux, en de bariton Markus Eiche zal de partj van Lescaut gestalte geven. __________ Afbeelding: Librettist Henri Meilhac.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.