vrijdag 7 oktober 2011

Der Jakobiner van Antonín Dvorák zaterdagavond in Opera live op Radio 4

We hikten even aan tegen de door de VPRO Gids genoemde titel van een muziekdrama van Antonín Dvorák (1841-1904): Jakobin schreef dit, op de radiopagina's in ijltempo degenererend medium. Bedoeld is echter Der Jakobiner uit 1889, dat op zaterdag 8 oktober, 's avonds tussen 19:00 uur en 23:00 uur in het programma Opera live door Radio 4 zal worden uitgezonden.
De uitvoerenden zijn Koor en orkest van de Nationale Opera Praag, aangevuld met solisten; de algehele leiding heeft Tomás Netopil.

Naar een verhaal van Alois Jirásek 
Dit muziekdrama werd gerealiseerd op een libretto van Marie Cervinkova-Riegrová, die zich heeft gebaseerd op een vertelling van Alois Jirásek (1851-1930).
Hoewel de eerste schetsen reeds in 1881 gereed waren, werd de première pas gegeven op 12 februari 1889 in Praag; het zou relatief lang duren voordat er een Duitse versie zou worden gerealiseerd: dat gebeurde in 1931 in Teplitz-Schönau; een versie van Heller und Grab. Pas in 1978 werd het drama opnieuw gespeeld, deze keer in het beroemde operahuis van Zürich. Twee jaar later werd Der Jakobiner, in een nieuwe vertaling van Kurt Honolka (1913-1988) in de Oostenrijkse stad Graz voorgesteld.

De handeling 

Bohus (rol voor een bariton), de zoon van een graaf (gezongen door een bas), keert samen met zijn vrouw Julia (sopraan) terug uit ballingschap. Maar in die tussentijd werd Bohus door derden bij zijn vader zwart gemaakt: hij zou als Jacobijner door het leven gaan. Daarom wil papa hem onterven. Met behulp van de schoolmeester Benda (partij voor tenorstem) slaagt Julia erin de graaf van zijn onjuiste opvattingen te overtuigen en het daaraan verbonden voornemen in te trekken.
__________

Afbeeldingen
1. Geboortehuis van de Tsjechische componist Antonín Dvorák.
2. De Tsjechische auteur Alois Jirásek. Schilderij van Jan Vilimek (1860-1938).

Geen opmerkingen: