zondag 6 november 2011

De zwarte domino van Auber in een Duitse versie op de Duitse zender WDR3 in Bühne: Radio

Daniel-François-Esprit Auber.
Der schwarze Domino luidt de titel van de Duitse versie van het muziekdrama Le Domino noir uit 1837, van de Franse componist Daniel-François-Esprit Auber (1782-1871), die tevens een vooraanstaand muziekpedagoog was. Zijn naam is vooral blijven voortbestaan door twee van zijn relatief talrijke opera's, waarvan er soms meerdere in één en hetzelfde jaar in première zijn gegaan. La Muette de Portici uit 1828 en Fra Diavolo uit 1829-1830 hebben zijn bekendheid binnen het kader van het muziekdrama tot op de huidige dag overeind gehouden.
Le Domino noir is een opera in drie bedrijven, op een libretto van de Franse dramaturg Auguste-Eugène Scribe (1791-1861). De eerste opvoering werd gerealiseerd in de Opéra Comique te Parijs, op 2 december 1837.
La Muette de Portici is in de hoofden van veel liefhebbers van de (Nederlands/Belgische) geschiedenis blijven hangen, aangezien de Belgische onafhankelijkheid eraan is verbonden.
Na een opvoering van dit muziekdrama in het Brusselse Munttheater is het tot ongeregeldheden gekomen die er uiteindelijk toe hebben geleid dat de Belgen zich van de Nederlanden hebben losgeweekt.

Deze opera wordt gespeeld in het programma Bühne: Radio, een vast onderdeel van de uitzendingen van de West-Duitse WDR3.  Het geheel zal worden gerealiseerd door de vocale solisten Shumi Jo, Isabelle Vernet, Bruce Ford, Patrick Power, Martine Olmeda, Jules Bastin, Doris Lamprecht, Jocelyn Taillon en Gilles Cachemaille. Zij worden instrumentaal begeleid door het English Chamber Orchestra onder leiding van Richard Bonynge.

Geen opmerkingen: