donderdag 30 oktober 2008

Mozarts muziekdrama Zaide vrijdagochtend op Mezzo-TV

Geen genade van Soliman
Zaide is een opera in twee bedrijven van Wolfgang Amadeus Mozart, die op vrijdag 31 oktober, 's ochtends tussen 10:00 uur en 11:45 uur, in een uitvoering door de Camerata Salzburg onder leiding van Louis Langrée te zien zal zijn op de muziekzender Mezzo-TV.
De tekst voor dit muziekdrama stamt van Johann Andreas Schachtner (1731-1795) — hoftrompettist en vriend van de familie Mozart, maar vooral van Vader Leopold, met wie hij samen muziek maakte —, en deze tekst is gebaseerd op die van Franz Joseph Bastiani (), welke deze heeft geleverd voor de opera Das Serail, als fragment gecomponeerd door de vooral als tenor en later in Passau ook nog bekende Oostenrijker Joseph Frieberth (1724-1799). Vele handen zijn er aan te pas gekomen voordat de eerste uitvoering — drie kwart eeuw na het overlijden van Mozart — kon worden gerealiseerd: in Frankfurt am Main, op 27 januari 1866, exact 110 jaar na de geboorte van de componist. Muziekcriticus tevens componist Carl Gollmick (1796-1866) had er nieuwe dialogen voor geschreven en Anton André (1775-1842) zorgde in 1838/39 voor een overture, alsmede voor de titel.
In Wenen werd dit muziekdrama, alweer in een andere bewerking — door R. Hirschfeld ) — en aangevuld met de toneelmuziek van Thamos. En alsof daarmee niet eens een einde aan de voortdurende veranderingen had moeten komen, werd er lustig doorgegaan met aanpassingen en vernieuwingen. Vijftien jaar na Wenen ging Zaide in Karlsruhe, in een bewerking van A. Rudoph. Een halve eeuw daarna, in 1968, werd dit stuk tijdens de Salzburger Festspiele opgevoerd met een cast vol beroemdheden, en dat was in 1983 in Wenen, zij het met anderen, eveneens het geval.

Het verhaal
Hoewel Zaide de favoriete van Sultan Soliman is, besluit ze om met de slaaf Gomatz te vluchten. Daartoe nemen de beiden een andere slaaf, die tevens bouwmeester van de sultan is, in vertrouwen. Op het moment dat Osmin de sultan drie slavinnen wil verkopen, worden de beide vluchtenden binnengebracht. Het verzoek om genade wordt door de sultan afgewezen.

Geen opmerkingen: