zaterdag 15 november 2008

Druk opera-weekeinde: in concertzaal en via de ether

Ruim aanbod
Op zaterdag 15 november wordt in de grote concertzaal van het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen een semi-scènische voorstelling gegeven van Béla Bartóks muziektheater Hertog Blauwbaards Burcht uit 1911. Daarover kunt u uitgebreide informatie vinden in het donderdag verschenen artikel op onze zustersite Tempel der Toonkunst.
Een uur voordat het concert van het Noord Nederlands Orkest in Groningen begint, wordt in het programma Opera on 3 van BBC Radio 3 de zaterdagse muziektheater-avond gestart. Aan de beurt is de English National Opera met Modest Moessorgski's Boris Godoenov.
Een andere grootheid van het fin de siècle binnen de muziekcultuur in het algemeen is op de Belgische radiozender Klara vertegenwoordigd met één van zijn drie grootste scheppingen voor het muziektheater: Richard Strauss met zijn Elektra, een opera in één bedrijf, gecomponeerd in de jaren 1908-1909.
Deze uitzending in het kader van het wekelijkse operaprogramma op die zender, Scala, biedt een uitvoering in het Mariinski Theater te Sint Petersburg, onder leiding van Valery Gergiev, vanzelfsprekend met medewerking van solisten, koor en orkest.


Heinrich Marschner
Direct na het Nieuws van 19:00 uur begint op de Nederlandse klassieke muziekzender Radio 4 het programma Opera Live van de NPS. Daarin kunt u luisteren naar een bepaald niet regelmatig gespeelde opera Der Vampyr van de Duitse componist Heinrich Marschner (1795-1861). De eerste uitvoering daarvan werd gegeven op 29 maart 1828 te Leipzig. In 1992 is er een aangepaste versie als soap-opera gepresenteerd als televisieserie op de BBC.

____________
Afbeeldingen
1. Tsaar Boris Godoenov.
2. De componist Heinrich Marschner, samen met zijn signatuur inclusief de typisch Duitse tic van het predikaat doctor vooraan de naam.
Lithografie naar een tekening van ca. 1830 door F.A. Jung.


Geen opmerkingen: