zaterdag 5 juni 2010

Drukke opera-avond op drie radiozenders en een tv-station

Richard Strauss' Rosenkavalier
Vier uiteenlopende opera's — zowel qua stijlperiode alsook waar het de populariteit betreft — zijn op de avond van zaterdag 5 juni te beluisteren  via evenzovele zendgemachtigden in West-Europa, waarbij moet worden aangetekend dat enkele daarvan elkander overlappen.
Zoals meestal het geval is, begint de uitzending van het Engelse radioprogramma
Opera on 3 om 19:0 uur op de Britse zender BBC Radio 3. Daar valt een opvoering te volgen van Der Rosenkavalier uit 1911 van Richard Strauss (1864-1949). Zangsolisten worden ondersteund door koor en orkest van the Royal Opera House Covent Garden te Londen.
Meer over dit muziekdrama is te vinden in enkele van onze bijdragen op dit weblog. U hoeft in het sjabloon ZOEKEN alleen maar de titel in te tikken.


Cavalli's
Calisto

Twee minuten nadat BBC Radio 3 met het programma is begonnen, gaat op Neerlands Radio 4 in de serie Opera live het muziekdrama La Calisto van Francesco Cavalli (1602-1676) van start, uit te voeren door Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset. La Calisto is een opera in drie bedrijven op een tekst van Giovanni Battista Faustini (1619-1651), naar een gedeelte uit de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius (43 vóór tot 17 na het begin van onze jaartelling). De eerste opvoering van La Calisto heeft plaatsgehad in de herfst van 1651 te Venetië.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd deze opera min of meer opnieuw ontdekt, hetgeen tot uiting kwam in opvoeringen te Glyndebourne, Schwetzingen en Hannover.
Jupiter, uitgebeeld door een tenor, doet de mededeling dat de naam van Calisto — gezongen door een sopraan — een plaats aan de sterrenhemel zal krijgen. Op aarde probeert diezelfde oppergod om Calisto, die intussen één der nimfen is geworden
 van Diana — rol voor een mezzosopraan — te verleiden, waarvoor hij de gestale van Diana heeft aangenomen, maar de wederhelft van die oppergod, Juno, verandert Calisto in een beer. Als ster wordt ze vervolgens als Ursa Minor (Kleine Beer) in de Olympus opgenomen.

Rameau's
Platée

Om 20:00 uur begint het programma Scala van de Belgische radiozender Klara. Daarin krijgen we de gelegenheid kennis te nemen van de inhoud van het muziekdrama Platée uit 1745 van Jean-Philippe Rameau (1683-1764), eveneens in een uitvoering door Les Talens Lyriques onder Christophe Rousset met medewerking van vocale solisten.
De tekst van deze opera stamt van de dichter Jacques Autreau (1657-1747), die tevens schilder was, en Adrien-Joseph Le Valois d'Orville.
Hierin komen we Jupiters echtgenote Juno nogmaals tegen: nu als alt. Mercurius — tenor — en Kitheron — bas — proberen Juno van haar jaloezie af te helpen door haar met een grap te verzoenen. De beiden doen dit door middel van de nymfe Platée — die door een tenor wordt uitgebeeld — maar die moet eerst goed worden voorbereid, alvorens deze de nieuwe echtgenote van Jupiter kan worden.
Maar als de oppergod eerst in de gestalte van een ezel en daarna als oehoe verschijnt, denkt Juno dat dit gebeurt om haar standvastigheid te testen. Op de Olympus wordt het huwelijk voorbereid, waarbij de Momus — tenor — in de rol van Amor kruipt. Dan verschijnt Juno die blijkt te zijn gekalmeerd nadat ze zogenaamd de sluier van het gezicht van haar rivale heeft gerukt.
In 1901 werd
Platée in München concertante opgevoerd, in 1964 werd in Bremen een Duitse versie gepresenteerd.


Verdi's Aida op Mezzo-tv

Na twee minder vaak gespeelde stukken wordt het laatste onderdeel van de opera-avond vanaf 20:30 uur via Mezzo-televisie uitgezonden: het is een gefilmde versie van Aida uit 1871 door Giuseppe Verdi (1813-1901). Naast een keur van zangsolisten wordt uitvoering mogelijk gemaakt door het koor en orkest van het Teatro alla Scala Milano, onder leiding van Riccardo Chailly. Dit muziekdrama zal het huiskamerbeeldscherm tot na 23:00 uur bezet houden.
__________
Afbeelding: Francesco Cavalli.

Geen opmerkingen: