woensdag 16 juni 2010

Twee eenakters van Henze zondagavond in Bühne: Radio

Gecomponeerd als radio-opera
De regionale Duitse radiozender WDR 3 biedt de liefhebber van het fenomeen muziektheater — in dit geval muziektheater uit de tweede helft van de twintigste eeuw — de gelegenheid om direct achtereen twee opera's te beluisteren, die oorspronkelijk als radio-opera waren gecomponeerd door Hans Werner Henze (*1926). De beide werken nemen tezamen nog net geen twee uur in beslag.

Ein Landarzt —
 naar Kafka

In de nieuwste aflevering van de reeks Bühne: Radio wordt vanaf 20:05 uur op zondag 20 juni de presentatie gestart met Ein Landarzt, een radio-opera in één bedrijf uit 1951, met en tekst van de componist naar het gelijknamige verhaal [1] van Franz Kafka (1883-1924).
De eerste opvoering werd gerealiseerd in 1951 via de toen nog bestaande Nord West Deutsche Rundfunk. Een scenische presentatie werd twee jaar later gegeven: op 27 mei in Keulen.
Het feit dat Hans Werner Henze heeft getracht het oorspronkelijke verhaal van Franz Kafka — dat slechts enkele pagina's beslaat — qua tekst zo getrouw mogelijk weer te geven, leverde de componist in 1953 de Prix d'Italia op.

Uitvoerenden zijn het WDR Sinfonieorchester Köln en het kinderkoor van het Kölner Domchor, aangevuld met vocale solisten. Het geheel staat onder leiding van Markus Stenz.

Das Ende der Welt

In het bewuste radioprogramma wordt direct daarna het tweede korte muziekdrama uit 1953 voorgesteld: Das Ende der Welt, dat eveneens als radio-opera is geconcipieerd en tevens als zodanig is uitgevoerd — opnieuw door de NWDR te Hamburg — in het jaar van ontstaan 1953. De tekst is afkomstig van Wolfgang Hildesheimer (1916-1991), een toneelversie werd in 1964 gerealiseerd.
Het WDR Rundfunkchor en het WDR Sinfonieorchester worden geleid door Markus Stenz, die ook hier wordt bijgestaan door vocale solisten.
__________
[1] Ein Landarzt werd geschreven in de winter van 1916/17, en in 1919 gepubliceerd in een bundel verhalen, die ook deze titel kreeg.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Hans Werner Henze in 1960.
2. Auteur Franz Kafka.

3. Dirigent Markus Stenz. (Foto van diens website.)

Geen opmerkingen: