zondag 17 oktober 2010

La dame blanche van Boïeldieu zondagavond via WDR 3

Weinig opgevoerd
François Adrien Boïeldieu, naar een
schilderij van Henri-François Riesener,
Bibliothèque national de France
Niet al te vaak wordt het muziekdrama La dame blanche van François-Adrien Boïeldieu (1775-1834) op de planken gebracht, maar nu dat onlangs weer wel eens is gebeurd, heeft men er tegelijkertijd opnamen van gemaakt die op zondag 17 oktober via de regionale Duitse radiozender WDR 3 in het programma Bühne: Radio tussen 20:05 uur en 23:00 uur de ether in zullen worden gestuurd.
Het ensemble Orchestral de Paris staat onder leiding van Marc Minkowski; het Choeur de Radio France en vocale solisten completeren het geheel.


Achtergronden

Het muziekdrama La dame blanche is gecomponeerd op een libretto van de Franse toneelschrijver Eugène Scribe (1791-1861), die zich heeft gebaseerd op twee korte verhalen van Walter Scott (1771-1832): The Monastery (1820) en Guy Mannering (1815).
De eerste opvoering werd gerealiseerd in de Opéra Comique te Parijs, op 10 december 1825; een jaar later was Wenen aan de beurt met een Duitse versie. 
De Franse toneelschrijver en
librettist Eugène Scribe
Het zou echter bijna anderhalve eeuw duren voordat er weer een Duitse versie in het repertoire zou worden opgenomen: dat gebeurde te Karslrue, in een nieuwe vertaling.

De handeling

In het verhaal van Walter Scott, en derhalve in de handeling van dit muziekdrama dreigt een kasteel te worden geveild en daardoor in het bezit te komen van rentmeester Gaveston — die in het muziekdrama wordt vertolkt door een bariton — kruipt Ann — rol voor sopraan — in de vermomming van een spokende witte dame, en ondersteunt daarmeede (haar) sympathieke George brown, die wil proberen zijn rechtmatige bezit terug te kopen. Brown vindt een verborgen schat, en wordt vervolgens geïdentificeerd als de enige echte eigenaar van het kasteel.
Geen opmerkingen: