woensdag 1 juni 2011

De Parijse Opéra Garnier architectonisch bekeken in Arte's Baukunst

In het architectuurprogramma Baukunst dat op gezette tijden door de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie wordt gepresenteerd, is de aflevering van vrijdag 3 juni ─ uit te zenden tussen 16:20 uur en 16:50 uur ─ gewijd aan het internationaal befaamde gebouw in de Franse hoofdstad: de Opéra GarnierHet gebouw zelf is gereedgekomen in 1875 en in januari van dat jaar ook in gebruik genomen.

Onder het gedeelte van de plafondschildering dat Marc Chagall in de Opéra Garnier te Parijs heeft gewijd aan  Maurice Ravel  ─ de tekst Daphnis et Chloë is ook nog te zien ─ heeft hij het grootse werk gesigneerd en van het jaartal 1963 voorzien.
(Overgenomen van de bij het boek uit 1965 over het Plafond van de Garnier-Opéra gevoegde Reproduction de la maquette définitive du plafond de l'Opéra de Paris.)

Het heeft een extra dimensie en internationaal daardoor ook meer faam in kringen van beeldend kunstenaars, en met name bij bedrijvers van, en geïnteresseerden in, de schilderkunst, verworven door de plafondschildering door Marc Chagall (1887-1985), gerealiseerd in 1963.

De bijdrage op Arte-tv wordt slechts eenmalig uitgezonden. Het gaat daarbij om een film van Stan Neumann uit 1899, die op het beeldformaat 16:9 zal worden gepresenteerd met stereofonisch geluid.
Een iets uitgebreider verhaal over dit gebouw in het kader van die Arte-uitzending en de parafernalia is op vrijdag 3 juni te vinden op de fin de siècle site All art is quite useless van Rond1900.nl.


Geen opmerkingen: