vrijdag 1 augustus 2008

Verdi's Simone Boccanegra zaterdag 2 augustus in Scala

Op Belgische zender Klara
Op de Nederlandstalige Belgische radiozender Klara is zaterdag 2 augustus, vanaf 20:00 uur 's avonds, in het muziekprogramma Scala, een klassieke versie te zien van de opera — met een voorspel en drie bedrijven — Simone Boccanegra (1857; uiteindelijke versie van 1881) van één der grootste geweldenaren op het gebied van het muziektheater, de in tal van opzichten nog altijd onovertroffen Italiaan Giuseppe Verdi (1813-1901).
Het betreft hier een inmiddels alweer wat oudere uitvoering die werd gegeven in de Scala van Milaan onder leiding van Claudio Abbado. De voornaamste zangsolisten zijn Piero Cappuccilli, Mirella Freni, Nicolai Ghiaurov, José Carreras en José Van Dam.
Voor nadere informatie kunt u terecht op de site van Klara-Scala.

Achtergronden

Giuseppe Verdi's opera steunt op een libretto van Francesco Maria Piave (1810-1876) — dat werd gecreëerd naar een oorspronkelijk toneelstuk door Antonio Garcia Gutiérrez (1812-1884) — dat ten behoeve van de tweede versie, van bijna een kwart eeuw daarna, werd gereviseerd en van toevoegingen voorzien door de veelzijdige Arrigo Boito (1842-1918), die zelf eveneens componist was en ook bekend is geworden met onder meer Mefistofele uit 1868.
Hoewel de eerste uitvoering van — de eerste versie van Simone Boccanegra in 1857 in Italië werd gegeven, heeft het nog drie kwart eeuw geduurd, voordat er een opvoering in de New Yorkse Metropolitan Opera is gegeven: op 28 januari 1932.

Inhoud
Het verhaal speelt zich af in Genua omstreeks 1530. Paolo Albani en ene Pietro, leider van de volkspartij, zorgen ervoor dat de Coriscaan Simone Boccanegra volkstribuun wordt. Simone hoopt, eenmaal in de functie van doge, erin te slagen de patriciër Fiesco op andere gedachten te kunnen brengen en zo met diens dochter Maria te kunnen trouwen. Een kind hebben ze samen reeds. Fiesco is daartoe bereid onder de voorwaarde dat hij de kleine meid krijgt. Tegelijkertijd verzwijgt hij echter dat Maria reeds is overleden. Tal van verwikkelingen, valsheden en intriges leiden tot nieuwe laagheden, maar uiteindelijk verzoent de stervende Simone zich met Fiesco.
____________
Afbeeldingen
1. Giuseppe Verdi in 1876.
2. Librettist Francesco Maria Piave.
3. Componist, librettist en nog veel meer, ArrigoBoito.

Geen opmerkingen: