maandag 22 december 2008

Op speurtocht naar de eerste operadiva: Maria Malibran

Op maandag 22 december presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie — tussen 22:50 uur en 23:50 uur — éénmalig de dit jaar gereedgekomen film van Michael Sturminger over de speurtocht die de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli heeft ondernomen om op die manier meer te weten te komen over de eerste operadiva, Maria Malibran (1808-1836).

Sterke persoonlijkheid
Maria Felicia García Sitches was haar eigenlijke naam; ze was de dochter van een veelzijdige musicus, die in eerste instantie triomfen vierde als tenor en daarvoor door Rossini hogelijk werd gewaardeerd vooral voor zijn rol in diens muziekdrama Il Barbiere di Siviglia. Als componist en zangpedagoog heeft hij eveneens zijn sporen nagelaten. Niet in de laatste plaats bij zijn dochter, die hem als een dictator 'onderging' maar zich, als gevolg van haar eigen vasthoudendheid, zo hard verzette als ze maar kon.
Zoals dat niet zelden het geval is, kwam Maria's doorbraak op de operabühne geheel onverwachts. Als zeventienjarige betrad ze voor het eerst het operapodium in het koor van het Londense King's Theatre. Doordat de prima donna plotseling geïndisponeerd raakte, stelde papa voor dat Maria die partij zou overnemen. Het publiek was onmiddellijk zeer van haar gecharmeerd en mede daadoor kon Maria Malibran de rol van Rosina in De Barbier van Sevilla tot aan het einde van het seizoen blijven zingen.
Manuel García die tevens een handige zakenman was, besloot zijn gezelschap — dat voornamelijk uit familieleden bestond — aan het New Yorkse operapubliek voor te stellen, en daarmee werd er voor het eerst in die stad een Italiaanse opera uitgevoerd. Gedurende een aaneengesloten periode van negen maanden heeft Maria Malibran in die stad hoofdrollen in acht opera's. Twee daarvan waren door haar vader gecomponeerd. Hoewel Maria een mezzo was, waren dat meestal waren dat sopraanpartijen.

Speurtocht
De Duitse filmer Michael Sturminger heeft de Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli begeleid in haar ontdekkingsreis naar leven en werk van haar voorgangster Maria Malibran. Gedreven door een wens, die mede is ontstaan op het gevoel bij de hedendaagse wereldster, dat er een sterke zielsverwantschap tussen het wezen en het beroep van de twee eeuwen eerder geboren ster, die een absolute prima donna werd: de eerste in de operageschiedenis.
Om dat gevoel bij de toeschouwers en luisteraars te laten overkomen, zingt Cecilia Bartoli in deze documentaire diverse aria's en liederen, die een directe verbinding met Maria Malibran hebben. De wereldster van vandaag vertelt over die zielsverwantschap in de film, alsmede over haar eigen fascinatie voor de persoon Maria Malibran.
Een hommage van Cecilia Bartoli ter gelegenheid van het feit dat Mara Malibran twee eeuwen geleden werd geboren, is als compact disc met de korte doch krachtige titel Maria uitgekomen.
De film duurt drieënvijftig minuten en zal — in tegenstelling tot het gros van dergelijke producties — (vooralsnog) door Arte niet worden herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Maria Malibran.
2. Cecilia Bartoli tijdens een optreden in 2008 in de Parijse Salle Pleyel.


Geen opmerkingen: