woensdag 31 december 2008

Puccini's Tosca woensdagavond op Arte-tv

Historisch
De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert op woensdag 31 december — tussen 21:00 uur en 22:50 uur — éénmalig [1] de opera Tosca van Giacomo Puccini. Deze uitzending betreft een registratie op die plekken in Rome waar het verhaal zich afspeelt. Het is een opname uit 1992 — een Duits-Italiaanse coproductie met een lente van 109 minuten — die in menig opzicht als historische gebeurtenis is gewaardeerd. Zangsolisten zijn onder anderen Placido Domingo, Catherine Malfitano en Ruggiero Raimondi. Verder zingt het Koor en speelt het symfonieorkest van de RAI. Dirigent is Zubin Mehta. De enscènering werd gerealiseerd door Giuseppe patroni Grilli, de televisieregie berustte bij Brian Large.

De basis
Tosca
is een opera in drie bedrijven op tekst van Giuseppe Giacosa (1847-1906) en Luigi Illica (1857-1919), die het toneelstuk La Tosca uit 1887, van de Fransman Victorien Sardou (1831-1908), als basis hebben genomen.

De première van Puccini's Tosca werd te Rome gegeven op 14 januari 1900. Het verhaal speelt zich af in het Rome van 1800. Het verhaal, met de tot vocale en instrumentale hoogstandjes aanleiding gevende gebeurtenissen daarin, mag na goed een eeuw — op grond van de enorme populariteit van deze opera, die tot de Tre Capolavori (de drie hoofdwerken) van Puccini wordt gerekend — bekend worden verondersteld.
____________
Afbeeldingen
1. Tenor Placido Domingo.
2. Librettist Giuseppe Giacosa.
3. Librettist Luigi Illica.
__________
[1] — Toevoeging 1 januari 2009
Dat met die eenmaligheid blijkt niet juist te zijn. Weliswaar werd op zowel de Franse alsook op de Duitstalige website van Arte vermeld dat er geen herhalingen van deze uitzending zouden plaatshebben (evenals dat werd vermeld bij tal van andere programma's de afgelopen weken), maar inmiddels blijkt dat Tosca in deze versie zondag 4 januari, 's ochtends tussen 09:45 uur en het middaguur gewoon opnieuw in het programmaschema voor die dag is opgenomen.
Het valt te hopen dat de synchroniciteit tussen het geluid en de bijbehorende beelden dan wel fatsoenlijk zal fuctioneren, al vrees ik het ergste, want woensdagavond was het op dat punt een beproeving.

Geen opmerkingen: