zaterdag 9 januari 2010

Ponchielli's opera La Gioconda in Bühne: Radio op WDR 3

Het muziekdrama
Op zondag 10 januari zal in het programma Bühne: Radio van de regionale zender WDR3 — tussen 20:05 uur en 23:05 uur — een uitvoering te beluisteren zijn van het muziekdrama La Gioconda, van de hand van Amilcare Ponchielli (1834-1886), gereedgekomen in 1876. Het Münchner Rundfunkorchester wordt geleid door dirigent Marcello Viotti (1954-2005), die tevens de koren en de solisten in de hand moest houden.
Ponchielli's opera is gebaseerd op een libretto van Tobia Gorrio — anagram van componist en auteur Arrigo Boito (1842-1918) — naar het toneelstuk Angelo, tyran de Padoue uit 1835, van Victor Hugo (1802-1885). Op 8 april 1876 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama gegeven in de Scala van Milaan. Acht jaar later is er een Duitse versie in Wiesbaden voorgesteld. Pas negentig jaar daarna werd deze opera opnieuw in het Duitstalige repertoire opgenomen (Berlijn 1974, Wenen 1986). In Italië is La Gioconda echter nooit van het repertoire verdwenen.

Het verhaal

In het Venetië van de zeventiende eeuw leeft de straatzangeres La Gioconda — vertolkt door een sopraan — met haar blinde moeder La Cieca — partij voor een alt. Ze is verliefd op de Genuese edelman Enzo Grimaldi — tenor —, maar zij wordt op haar beurt begeerd door ene Barnaba, die als verspieder voor de Inquisitie werkzaam is. Maar als Gioconda deze Barnaba afwijst, wil hij La Cieca als heks laten verbranden.
Slechts door toedoen van Laura — mezzosopraan —, de echtgenote van de staatsinquisiteur Badoero — bas — kan zij worden gered. Die Laura is Enzo's voormalige geliefde: samen willen zij per schip vluchten, maar dat plan wordt verraden door voornoemde Barnaba. Het gevolg is dat Badoera zijn vrouw tot suïcide wil dwingen. Gioconda weet dat echter te verijdelen door haar een speciaal middel toe te dienen waardoor ze in een op de dood gelijkende slaap raakt. Gioconda is bereid om met Barnaba verder te gaan als Enzo en Laura in staat worden gesteld te vluchten. Op het moment dat Barnaba van Gioconda de inlossing van haar schuld eist, steekt deze zich voor diens ogen neer. Doch voordat zij definitief de geest geeft, vertelt die rasploert haar nog dat hij haar moeder reeds heeft gedood.
Het bekendste onderdeel van dit muziekdrama is het orkestrale gedeelte Dans van de Uren.
____________
Afbeelding: Componist Amilcare Ponchielli.

Geen opmerkingen: