zaterdag 23 januari 2010

Vanessa van Samuel Barber hedenavond op radio WDR3

Herhaling van de première
In het programma van de Duitse regionale zender WDR3 dat de titel draagt Bühne: Radio live wordt op zaterdag 23 januari, vanaf 19:00 uur, het muziekdrama Vanessa uit 1958 van de Amerikaanse componist Samuel Barber (1910-1981) uitgezonden. Het betreft een uitvoering door koor en orkestvan de Metropolitan Opera New York onder leiding van Dimitri Mitropoulos (1896-1960).
Hoewel men dat in het jaar 2010 niet direct zou verwachten — eerder een versie van een halve eeuw na de première — zal het hier, mede gelet op het jaar van overlijden van de dirigent, om de opname van de eerste uitvoering gaan.

Die première werd op 15 januari 1958 gegeven in het New Yorkse Metropolitan Opera House. Nog in hetzelfde jaar heeft dirigent Mitropoulos dit muziekdrama voorgesteld tijdens de Salzburger Festspiele. Zes jaar daarna is er een tweede versie, maar dan ingekort tot drie bedrijven, eveneens in de Newyorkse 'Met' ten doop gehouden.

Het verhaal

De componist Gian Carlo Menotti (1911-2007) fungeerde als librettist voor de opera in vier bedrijven Vanessa, op basis van een verhaal uit de Seven gothic tales uit 1934 van Isak Dinesen. [1]

Al twintig jaar wacht Vanessa — een partij voor sopraan — op haar landgoed op de terugkeer van haar geliefde. Samen met haar nicht Erika — mezzosopraan — en haar oude moeder — vertolkt door een alt — zijn op zekere avond in afwachting van zijn komst. In plaats van de lang verbeide geliefde verschijnt echter de jonge Anatol — tenor. Ondanks het behoorlijke leeftijdsverschil ontwikkelen Vanessa en Anatol een vergaande vorm van sympathie voor elkaar. Als Vanessa tijdens een bal haar verloving met Anatol bekendmaakt, stort Erika in. Later trouwen Vanessa en Anatol en verlaten zij het huis. Nu wacht Erika net zo op de terugkeer van haar geliefde als haar tante voorheen.
Deze opera, die verwantschap met de Europese late romantiek en het Italiaanse verisme, is onderscheiden met de Pulitzerprijs.
__________
[1] is een pseudoniem van de van oorsprong Deense schrijfster Karen Blixen (1885-1962), die tevens onder de naam Tanja Blixen publiceerde.
____________

Afbeeldingen
1. Samuel Baber, in 1944 gefotografeerd door Carl Van Vechten.

2. De van oorsprong Griekse dirigent Dimitri(s) Mitripoulos.
3. De Deense auteur Karen Blixen, die onder tal van pseudoniemen publiceerde.

Geen opmerkingen: