zondag 29 augustus 2010

Muziekdrama The Fly in de reeks Ontdek Opera van Arte-tv

Geen filmmuziek
In de Arte-programmareeks
Oper entdecken, waarvan af en toe een aflevering wordt uitgezonden, is op maandag 30 augustus tijd ingeruimd voor het muziekdrama The Fly uit 2008 van de als Canadees in 1946 geboren Howard Shore, die vooral bekendheid heeft gekregen door zijn talrijke composities van muziek voor films, onder meer voor de drie afleveringen van The Lord of the Rings. In totaal heeft Howard Shore vanaf 1979 de muziek gecomponeerd voor zevenenveertig films op het witte doek, inclusief die voor de rolprent The Hobbit, die in 2011 zal worden uitgebracht. De vijfde film die met muziek van deze componist de ronde ging doen, was The Fly (1986) van David Cronenberg (geb. 1943), een internationaal succes. Op de inhoud daarvan is de opera The Fly gebaseerd: nadrukkelijk niet op de filmmuziek.
Op 2 juli 2008 is dit aparte muziekdrama in première gegaan in het Théâtre du Chatelet in de Franse hoofdstad.

Voor die gelegenheid werd gesproken van een dreamteam: David Cronenberg deed zijn werk bij deze gelegenheid als operaregisseur, het libretto werd geschreven door David Henry Hwang, Dante Ferretti zorgde voor de decors. Dirigent is Placido Domingo, die de beschikking heeft over het Orchestre Philharmonique de Radio France. De filmregie werd toevertrouwd aan Elisabeth Cotnoir en François Rousillon.
_________

NB: Dit artikel wordt nog aangevuld als de eerste uitzending via Arte-televisie is gerealiseerd op maandag 30 augustus tussen 22:10 uur en 23:10 uur. Een herhaling op dezelfde zender is voorzien op zondag september 's ochtends vanaf 06:00 uur.
De film wordt uitgezonden in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Howard Shore, hier in Wellington 2003.
2. Scènefoto uit de opera The Fly. (Foto Arte F, © Marie-Noëlle Robbert.)

Geen opmerkingen: