woensdag 26 januari 2011

Auteur Henri Murger als inspirator van de operawereld

In bittere armoede
De Franse letterkundige Henri Murger (1822-1861) is in de meeste landen van Europa vooral, zo niet uitsluitend, bekend gebleven als auteur van het boek Scènes de la vie de bohème uit 1849, hetgeen als inspiratiebron voor de opera La Bohème (1895-96) van Giacomo Puccini (1858-1924) heeft gediend.
Die herinneringen aan het eigen armoedige leven op een zolderkamertje in de Franse hoofdstad hebben de schrijver — die samen met de vrienden, die in even armelijke omstandigheden leefden en daarom waterdrinkers werden genoemd omdat het geld voor wijn ontbrak — geen windeieren gelegd.

Eerst zijn ze in afleveringen uitgekomen en in 1849 als boek. Het succes ervan veranderde het leven van de auteur zodanig dat hij zich ook van de Parijse bohème heeft afgewend.

Opernkonzert
Op 28 januari is het exact honderd vijftig jaar geleden dat Henri Murger is overleden, en naar aanleiding daarvan wijdt de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, de aflevering van donderdag 27 januari van het programma Opernkonzert een terugblik aan leven en werk van deze schrijver, onder de titel Die Pariser Bohème — Henri Murger inspiriert die Opernwelt.

Geen opmerkingen: