woensdag 19 januari 2011

Le triomphe de l'amour van Lully zaterdag in Groningen

Les Sentiments met Le triomphe de l'amour. . . . .
Vol gepaste trots laat het Groninger cultuurinstituut Musica Antiqua Nova weten dat het eindelijk is gelukt om in de programmering een opera op te nemen. Dat optreden zal worden gerealiseerd door het ensemble Les Sentiments. Aangezien de gebruikelijke ruimte waarin het optreden wordt verzorgd, ook deze keer de Lutherse Kerk in Groningen is, mag men toneelmatig geen breed opgezet spektakel verwachten, maar gelukkig is dat ook in het geheel niet benodigd om op niveau te kunnen werken. Uitgevoerd wordt thans Le triomphe de l'amour van Jean-Baptiste Lully.
Zaterdag 22 januari wordt dit muziekdrama uitgevoerd in de boven omschreven kerk in het centrum van Groningen.
De van oorsprong Italiaanse componist
Jean-Bapiste Lully, bijgenaamd De Florentijn.
Enige jaren geleden werd in diezelfde ruimte getoond dat het met relatief weinig middelen en een beperkte ruimte toch heel goed kan: met de Europese première van de kamerversie van de opera Hedda Gabler (2006) van de Noorse componist Eyvind Buene.

Jean-Baptiste Lully
De van oorsprong Italiaanse musicus Giovanni Battista Lulli (1632-1687) ging, na zijn komst naar Frankrijk in 1846, Jean-Baptiste Lully heten, waar hij een veelzijdige muzikale opleiding genoot. In de loop van zijn werkzaamheid in de culturele sfeer kreeg hij de bijnaam Le Florentin, en zijn persoon zou in een heel scala aan kaders beroemd blijven tot in de eenentwintigste eeuw. Hij zou in zijn tijd uitgroeien tot de toonaangevende componist van Frankrijk en hij was verantwoordelijk voor de creatie van het genre der tragédie en musique.
In 1653 trad Lully samen op met Louis XIV (De Zonnekoning), en zoiets werkt meestal niet in het nadeel van degene die in de schaduw van de vorst meedoet. Nog in hetzelfde jaar werd hij benoemd tot compositeur de la musique du Roi, en weer drie jaar daarna mocht hij een eigen ensemble oprichten: De Petits Violons.
__________
Voor meer informatie zij hier verwezen naar onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving. 
Een recensie kunt u na zaterdagavond verwachten op de, eveneens aan deze site gelieerde Muziek en mensen.

Geen opmerkingen: