zaterdag 29 januari 2011

Twee Italiaanse opera's op zaterdagavond in de ether

Puccini's Tosca
Op zaterdag 29 januari kan men, indien gewenst, de keuze maken om te luisteren naar één van de twee via de radio te ontvangen Italiaanse muziekdrama's, al moet gezegd dat deze elkander slechts ten dele overlappen.
Om 19:00 uur begint in het programma Opera on 3 op BBC Radio 3 het geliefde muziekdrama Tosca uit 1899-1900 van Giacomo Puccini (1858-1924). Het betreft de live-opname een versie zoals die in de Metropolitan Opera New York wordt gepresenteerd. Medewerkenden zijn Marco Armillato, Sondra Radvanovsky en Marcel Alvarez, ondersteund door koor en orkest van dat insituut.
Nog een geluk dat er vocale hoogstandjes in zijn verwerkt welke tal van solisten in staat stellen te schitteren; de muziek is niet meer dan de meest abjecte kitsch uit die categorie, maar het geheel is dan ook van Puccini, en dus mag niemand zich verbazen.


Verdi:
La Forza del Destino
Een uur nadat de Puccini-ellende door bovengenoemde Britse zender de ether ingeslingerd wordt, start op de Nederlandstalige, Belgische radiozender Klara een nieuwe aflevering van het operaprogramma Scala. Daarin wordt een uitvoering voorgesteld van een geniaal muziekdrama,  La Forza del Destino uit 1862 van Giuseppe Verdi (1813-1901). Dit meesterwerk is in dat jaar op 10 november in het Bolsjoj Teatr te Sint-Petersburg in première gegaan.Het stuk is onder meer gebaseerd op Wallensteins Lager (1800) van Friedrich Schiller (1759-1805).
Dit meesterwerk is in genoemd jaar op 10 november in het Bolsjoj Teatr te Sint-Petersburg in première gegaan. Het stuk is onder meer gebaseerd op Wallensteins Lager (1800) van Friedrich Schiller (1759-1805).
Koor en orkest van de Maggio Musicale Fiorentino worden geleid door Zubin Mehta. Vocale solisten zingen daarin vast en zeker voor hun leven, en derhalve uit volle borst.


Geen opmerkingen: