woensdag 27 april 2011

Radioportret van operadirigent Zubin Mehta, dezer dagen 75 jaar


Op donderdag 28 april, één dag vóór de vijfenzeventigste verjaardag van Zubin Mehta wordt, via de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, in de reeks Opernkonzert, ─ tussen 20:00 uur en 22:00 uur ─ een portret van deze musicus geschetst, onder de titel Zubin Mehta als Operndirigent.
Zubin Mehta werd geboren als zoon van de oprichter van het Bombay Symphony Orchestra in het geboorteland van deze dirigent: India. Hij studeerde aanvankelijk medicijnen, maar hield daarmee op toen hij achttien jaar was, om zich daarna volledig te wijden aan de muziek. Zubin Mehta vervult tal van leidende functies in het muziekleven van Europa en het Midden-Oosten.
Ongetwijfeld zullen die feiten de revue passeren in de radio-documentaire in kwestie, maar wie nog meer over deze dirigent te weten wil komen, doet er goed aan zich verder te oriënteren, onder meer aan de hand van de Herinneringen die de protagonist, met ondersteuning van Renate Gräfin Matuschka, te boek heeft gesteld onder de titel Die Partitur meines Lebens.
(Droemer, München, 2006; ISBN 978-3-426-27377-7.)

Geen opmerkingen: