woensdag 6 april 2011

Rossini's opera Le comte d'Ory zaterdagavond op twee radiozenders

Registratie uit New York
In The Metropolitan Opera House in New York is het muziekdrama Le comte d'Ory geregistreerd voor uitzending, en die zal worden gerealiserd op in ieder geval twee West-Europese radiozenders tegelijkertijd, tussen 19:00 uur en 22:30 uur, op zaterdag 9 april aanstaande. Zowel op de Duitse regionale zender WDR 3 — in het programma Bühne: Radio live —, alsook via BBC Radio 3 — in het programma Opera on 3 — wordt genoemd muziekdrama uit 1828 van Gioacchino Rossini (1792-1868) de ether ingeslingerd.
Librettist Eugène Scribe.
Koor en orkest van bovengemeld opera-instituut in de Verenigde Staten worden geleid door Maurizio Benini. In enkele belangrijke rollen kunnen we luisteren naar de stemmen van Juan Diego Florez en Michele Pertusi.
Het libretto werd geschreven door de Franse tonelist Eugène Scribe (1791-1861) en Charles Gaspard Dalestre-Poirson (1790-1859).
De eerste uitvoering van Le comte d'Ory werd gegeven op 20 augustus 1828 te Parijs. Een eeuw plus een jaar later werd er voor het eerst een Duitse versie gerealiseerd, waarna er nog diverse andere Duitse vertalingen werden gemaakt.

Opera buffa

Gravin Adèle — gezongen door een sopraan — wordt, terwijl haar broer aan een van de kruistochten deelneemt, door een noroire verleider, genaamd graaf Ory — een rol die moet worden ingevuld door een tenor — benaderd. Die heeft ervoor gekozen om zich te vermommen als monnik en vervolgens als moeder-overste, waarnaast zijn gevolgsmannen zich hebben verkleed als nonnen. Zijn plannen worden echter doorkruist door de jonge page Isolier — een partij voor een mezzosopraan — die zelf verliefd is op gravin Adèle. Maar dan, op het spannendste moment, blijken de kruisridders te zijn teruggekeerd, onder hen ook de vader van Graaf d'Ory.
Le comte d'Ory is het op één na laatste muziekdrama van Rossini, en de enige Franstalige buffa die hij heeft gecomponeerd; grote delen van zijn feestcantate Il viaggio a Reims heeft hij daarin verwerkt.

Geen opmerkingen: