vrijdag 1 april 2011

Donizetti's Anna Bolena uit de Wiener Statsoper op twee radiozenders tegelijk

Componist Gaetano Donizetti
Radio 4 en NDR Kultur
Zaterdag 2 april wordt op twee West-Europese cultuurzenders, die vooral muziekzenders zijn, gelijktijdig — via Radio 4 en via de Duitse regionale radiozender NDR Kultur — het muziekdrama Anna Bolena uit 1830, gecomponeerd door Gaetano Donizetti (1797-1848) in de vorm van een live-opname in de Wiener Statsoper, gepresenteerd; tussen 19:00 uur en 23:00 uur.
In de rol voor mezzosopraan van Anna Bolena treffen we Anna Netrebko aan; Hendrik de Achtste word  voorgesteld door de bas Ildebrando d'Arcangelo; Elina Garanca zingt de partij van Jane Seymour. De rol van Lord Pary wordt ingevuld door Francesco Meli; Elisabeth Kulman staat garant voor het invullen van de rol van Mark Smeaton.
Koor en orkest van de Wiener Staatsoper worden geleid door Evelino Pido.


Achtergronden
De tekst voor de opera Anna Bolena is gerealiseerd door Felice Romani (1788-1865). Op Tweede Kerstdag van 1830 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama gegeven in het Teatro Carcano te Milaan. Drie jaar daarna werd het Weense operapubliek getrakteerd op een Duitse versie.

Hendrik VIII (1491-1547) was nu niet bepaald een schatje, dat weten we uit de geschiedenisboeken, al moeten we met die algemene informatie niet zelden voorzichtig zijn, vooral omdat niet zelden de verhalen omtrent schurken of goedheilige lieden in de praktijk heel anders bleken dan ze tot dan toe als waar golden (Herodes, bijvoorbeeld).
Anna Boleyn.
Toen genoemde Engelse koning hevig in de war raakte van verliefdheid nadat hij in contact was gekomen met Jane Seymour, moest hij een reden verzinnen om zich te ontdoen van zijn echtgenote Anna Boleyn (ca. 1507-1536), en derhalve beschuldigde hij haar van echtbreuk.

Hernieuwde belangstelling

Tijdens de negentiende eeuw was dit muziekdrama uiterst populair, maar gedurende eerste helft van de twintigste eeuw was de belangstelling vrijwel nihil. Medio twintigste eeuw kwam daarin een kentering vanaf 1948 werd dit stuk regelmatig opgevoerd in tal van Europese steden en in New York. De meeste aandacht kreeg de versie van Luchino Visconti (1906-1976) in de Milanese Scala, met Maria Callas (1923-1977) in de hoofdrol.

Geen opmerkingen: