donderdag 12 januari 2012

BBC Radio 3: 'Live from the Met' presenteert Castor et Pollux van Jean-Philippe Rameau

Zaterdag 14 januari kunnen de operaliefhebbers, die van een 'voorstelling' via het ouderwetse medium radio houden, luisteren naar een uitvoering van het muziekdrama Castor et Pollux uit 1737 van Jean-Philippe Rameau (1683-1764) gepresenteerd in het programma 'Opera on 3 ─ Live from the Met' van de Britse cultuurzender BBC Radio 3. Als het om een rechtstreekse uitvoering gaat, dan betekent dit dat het een Matinee is van de Metropolitan Opera in New York. Het English National Orchestra and Chorus worden geleid door Christian Curnyn.
Het libretto voor dit muziekdrama is van de hand van Pierre-Joseph-Justin Bernard (1708-1775), die tal van libretti voor Rameau heeft gerealiseerd. Deze militair en salondichter werd door de filosoof Voltaire gekwalificeerd als Gentil-Bernard vanwege zijn ingehouden, voorzichtige erotische gedichten. Hij had de reputatie van schavuit. Madame de Pompadour zorgde ervoor dat hij als koninklijk bibliothecaris werd aangesteld in het Château de Choisy, waar ze zelfs een paviljoen voor hem heeft laten bouwen.
De tweelingen Castor en Pollux zijn figuren uit de Griekse mythologie, die tevens in de astronomie onsterfelijkheid hebben gekregen.
De première werd gegeven op 24 oktober 1737 in de Académie royale de musique te Parijs.


Geen opmerkingen: