woensdag 18 januari 2012

Radiodocumentaire over het wel en wee dat operadirigenten ondergaan in de orkestruimte

Eenzame positie
De regionale Duitse radiozender NDR Kultur presenteert ─ in een nieuwe aflevering van het programma Opernkonzert, uit te zenden op donderdag 19 januari tussen 20:05 uur en 22:00 uur ─ de radiodocumentaire Einsam am Pult? ─ Über Lust und Leid von Operndirigenten im Graben.
Hoewel zo'n leidende musicus 'op de bok' in de orkestruimte [1] tijdens opera-uitvoeringen nimmer alleen is ─ integendeel: niet zelden zelfs met zo'n honderd musici om hem heen ─, blijkt dat een dergelijk wezen niet zenden tegelijkertijd een lijdende musicus is.

Deze radiodocumentaire besteedt aandacht aan verscheidene aspecten van de ─ als bewezen geldende status van niet altijd eenvoudige functie van operadirigent.
__________

[1] onderaan vóór het podium, dan wel deels, of zelfs geheel, onder het toneel, zoals dat in het Festspielhaus auf dem grünen Hügel te Bayreuth het geval is.

NASCHRIFT 26 januari 2012: Een volgende aflevering gaat over het eenzame proces van het scheppen van een nieuw muziekdrama, eveneens in de reeks van NDR Kultur.


Geen opmerkingen: