woensdag 25 januari 2012

BBC Radio 3 presenteert Glucks Telemaco donderdagmiddag in programma 'Afternoon on 3'


Buste van de Duitse componist
Christoph Willibald von Gluck,
door Jean-Antoine Houdon
 (1740-1828).
Telemaco
In het Britse radioprogramma Afternoon on 3 van de cultuurzender BBC Radio 3 kunt u op donderdag 16 januari ─ tussen 15:00 uur en 17:30 uur ─ luisteren naar de inhoud van de aflevering met de titel Schwetzinger Festspiele Die inhoud bestaat in de uitvoering van de opera in twee bedrijven Telemaco uit 1765 [1] van de Duitse componist Christoph Willibald von Gluck (1714-1787), die meer thema's uit de mythen, sagen en legenden van het oude Griekenland op muziek heeft gezet. Men denke daarbij aan Orfeo ed Eurydice uit 1762. [2]
Dit muziekdrama wordt uitgevoerd onder leiding van Anu Tali, vocaal-solistische medewerking wordt verleend door countertenor David DQ Lee.


Beschermer van Penelope
Telemachos was/is de zoon van Odusseus. Toen laatstgenoemde twintig jaar lang van huis was: de eerste helft van die tijd in verband met het beleg van Troje ─ beschreven in Homeros' [3] Ilias ─ en vervolgens tien jaar als gevolg van zijn avontuurlijke omzwervingen ─ beschreven in de Odusseia van dezelfde dichter, bleef de jongen bij zijn moeder Penelope op het eiland Ithaka, en beschermde hij haar later toen allerlei vrijers zich aandienden en wilden dat Penelope de gedachte aan een terugkeer van haar echtgenoot opgaf en één van hen tot nieuwe wederhelft zou accepteren. 
__________

[1] De complete titel van dit muziekdrama luidt: Il Telemaco ossia L'isola di Circe. Deze opera is op 30 januari 1765 in het Wiener Burgtheater in première gegaan. Het libretto stamt van Marco Coltellini (1719-1777) naar een bestaand stuk van Carlo Sigismondo Capece (1652-1728), die als vooraanstaand librettist en één der meest belangrijke Italiaanse theaterauteurs gold.
[2] Een tweede versie van dit muziekdrama stamt uit 1774.
[3] Van de Griekse dichter Homeros (ca. 800-ca. 750 vóór onze jaartelling) wordt beweerd dat hij blind was, al weten we nog steeds niet zeker of hij heeft bestaan en als dat wel zo is, of hij de teksten van Ilias en Odusseia wel allemaal zelf heeft geschreven.

Geen opmerkingen: