woensdag 13 februari 2008

Resident Artists Programme in Nationale Reisopera met Mozarts Entführung te Amsterdam en Arnhem

Opgedane ervaring
Enige jaren geleden heeft de Nationale Reisopera een heel speciale afdeling in het leven geroepen voor weliswaar gevorderd, maar toch nog jong talent in de gelegenheid te stellen zich verder te ontwikkelen binnen een professioneel gezelschap. Dat geldt voor alle disciplines binnen het operavak: zangers en dirigenten, begeleiders en ontwerpers van kostuums en decors. Die afdeling kreeg de naam Resident Artists Programme (RAP). Tijdens de voorbereidingsfase van een aantal producties per seizoen biedt onze Nationale Reisopera die studenten een stageplaats binnen het gezelschap.

Tournee dit jaar
Dit jaar gaat het RAP voor het eerst op tournee met Die Entführung aus dem Serail uit 1782 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Drie avonden achtereen presenteren deze jonge professionele artiesten de voorstelling in Amsterdam in Theater De Engelenbak, op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 februari aanstaande. In de maart wordt op woensdag de 20ste dan nog een voorstelling gegeven in de Schouwburg van Arnhem.
Een van de bijzondere elementen is de nieuwe aanpak ten opzichte van de zangers en het publiek, dat nu in het gebeuren wordt betrokken en als het ware onderdeel van de dramatische handeling wordt.

Aparte versie
Regisseur Robert Nemack en dirigent Jeremy Carnall hebben een qua duur van de voorstelling afwijkende versie gerealiseerd. Een uur lang is de enscenering van het ontwerpersteam Clement&Sanôu, die als verrassend en verfrissend wordt omschreven. De hoofdrollen zijn toegewezen aan Lisette Bolle (Konstanze), Wiene van Lammeren (Blonde), Pascal Pittie (Belmonte) en Jean-Léon Klostermann (Pedrillo). Thomas Gerber vertolkt de spreekstem van Bassa Selim.
Vermeldenswaard is dat Lisette Bolle voor haar aandeel in deze productie in maart 2007 werd onderscheiden met de Vriendenprijs van de Natonale Reisopera.
Het valt zeer te betreuren dat er niet ook in het Noorden van ons land een redelijke plek is gevonden voor een voorstelling.
____________
Afbeeldingen
1. Poster van de Nationale Reisopera voor de voorstellingen door de RAP-sectie van Mozarts Entführung, in Amsterdam en Arnhem.
2. Wolfgang Amadeus Mozart, tekening van Jarko Aikens, Groningen, 1985. (Archief Heinz Wallisch.)
3. De sopraan Lisette Bolle.

Geen opmerkingen: