maandag 14 april 2008

Der Rosenkavalier van Richard Strauss via Arte-tv in een presentatie uit 2007 door de Hamburgische Staatsoper

Versie uit november 2007
Op maandag 14 april, 's avonds om 22:45 uur, biedt de Duits-Franse televisiezender Arte een opvoering van de opera Der Rosenkavalier (1909/10) van Richard Strauss (1864-1949) in een versie zoals die op 18 november 2007 door de Hamburgische Staatsoper werd gegeven. Deze uitzending zal tot 02:15 uur in de nacht op dinsdag duren.
Deze uitvoering wordt geleid door de vaste dirigent van de Philharmoniker Hamburg, de van oorsprong Australische Simone Young (geboren 1961), die tevens Generaldirektor is van het inmiddels 380 jaar oude instituut. Vanzelfsprekend wordt daarbij gezongen door solisten van naam en door het Koor van de Staatsoper Hamburg. De vaste balletgroep van deze instelling, die zeker ook van de partij zal zijn, zal bij deze televisie-uitvoering oogstrelend kunnen zijn.

Première in 1911
Op donderdag 26 januari 1911 om 18:00 uur is in het Königliche Opernhaus te Dresden de wereldpremière van start gegaan van Der Rosenkavalier — Komödie für Musik in drei Aufzügen von Hugo von Hofmannsthal; Musik von Richard Strauss. De regie was toen in handen van de later als regisseur en vrouwenveroveraar zo 'legendarisch' geworden Max Reinhardt.De foto toont een scene uit deze allereerste uitvoering met uiterst links Margarethe Siems als Feldmarschallin Werdenberg. De hierbij als jongeman voorgestelde — en derhalve als een zogenoemde Hosenrolle gepresenteerde vrouwenpartij — Eva von der Osten zingt en speelt de rol van Octavian, genaamd Quinquin, een jonge heer van zeer goeden huize.
De prijzen varieerden van 3 Reichsmark voor een staanplaats tot en met 30 Reichsmark voor een zitplaats in de loges van de eerste rang. Een tekstboekje, dat aan de kassa verkrijgbaar was, kostte één Reichsmark. Het einde van de voorstelling werd aangegeven met "gegen 10 Uhr".
De vouw in deze foto wordt veroorzaakt doordat deze is afgedrukt over twee pagina's in een (Jaar)boek (over bijzonderheden in 1911).
____________
Afbeeldingen
1. Simone Young, dirigent en intendant van de Hamburgische Staatsoper.
2. Foto van de première van Der Rosenkavalier in 1911.


Geen opmerkingen: