donderdag 20 augustus 2009

Beethovens Fidelio onder Barenboim — BBC 2 en -Radio 3

Beethovens enige muziekdrama
Zaterdag 22 augustus is er op het podium van de Londense Albert Hall, in het kader van de BBC Proms 2009, voor de tweede achtereenvolgende avond een optreden van het West-Eastern Divan Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim. Boden de musici op vrijdagavond een staalkaart uit het klassiek-romantische repertoire, zaterdag presenteert deze Prom een concertante uitvoering van de opera Fidelio van Ludwig van Beethoven. Aan dat opus hebben we op deze site op 25 maart, op 15 april en op 24 april van dit jaar; toen naar aanleiding van de herhaling door de Nationale Reisopera. Meer achtergrond-informatie is te vinden in een eerder verschenen artikel, naar aanleiding van een via Mezzo-televisie uitgezonden, veel oudere opname onder leiding van Karl Böhm; die bijdrage verscheen op dit weblog op 31 juli 2008.
Het spreekt vanzelf dat, naast het instrumentale ensemble, ook nog enige vocale solisten optreden. Zaterdag 22 augustus zijn dat Waltraud Meier (als Leonore), Simon O'Neill (in de rol van Florestan), Gerd Grochowski (als Don Pizarro), John Tomlinson treedt op als Rocco; Adriana Kučerová is Marzelline; Stephen Rügamer vertolkt de rol van Jaquino, en Victor Rud is Don Fernando.
Verder zijn de BBC Singers en het Geoffrey Mitchell Choir van de partij.
De uitzending van Fidelio via BBC Radio 3 begint reeds om 20:30 uur onze tijd, en zal gebruikerlijkerwijs worden onderbroken door een pauze — in dit geval van 21:30 uur tot 21:50 uur, met daarin het programma Twenty minutes met daarin het Proms Literary Festival.
BBC Two Television start de uitzending om 21:10 uur en eindigt om 23:20 uur.

Geen opmerkingen: