vrijdag 24 april 2009

Vijf opera's in de ether op zaterdagavond, waarvan twee met beelden; en Fidelio in Stadsschouwburg Groningen

Rechtstreeks vanuit The Met: Wagners Götterdämmerung
Wat een theater met muziek tijdens de zaterdagavond die nakende is. Niet alleen wordt de tetralogie Der Ring des Nibelungen in de New Yorkse Metropolitan Opera House afgesloten met Götterdämmerung — het laatste van de vier spektakelstukken. Het wordt als matinee in 'The Met' gegeven en aangezien het dan alweer uren later is in ons deel van de wereld, kan men het zes uur durende drama in onze contreien meebeleven door naar BBC Radio 3 te luisteren, waar de afronding van het omvangrijke gebeuren tussen 18:00 uur en middernacht — onze tijd — te volgen is in het programma Opera on3: Live from the Met. James Levine is degene, die de muzikale leiding in handen zal trachten te houden. Daarvoor zal hij zich als strenge maestro voor koor, orkest en solisten moeten handhaven. Voor de namen van solisten en andere grootheden die hun stempel op deze versie drukken, zij verwezen naar het betreffende gedeelte van de website van BBC Radio 3, waar u alle relevante informatie kunt lezen.
Dit zal meteen de laatste uitzending vanuit de Met zijn, welke rechtstreeks in het betreffende radioprogramma te beluisteren zal zijn.

Monteverdi' s Ulisse op Radio 4
De Nederlandse klasseke muziekzender van de publieke omroep, Radio 4, begint, zoals meestal de zaterdagse uitzending om 19:02 uur. Daar kunt u oorgetuige worden van het gezelschap Les Arts Florissants, onder leiding van William Christie. Deze gedreven lui presenteren de opera Il Ritorno d'Ulisse in Patria, gecomponeerd in 1641 door Claudio Monteverdi (1567-1643).

Klara-Scala met Lucia di Lammermoor
Nog steeds op zaterdagavond, maar weer bijna een uur later, begint in het operaprogramma Scala van de Nederlandstalige, Belgische radiozender Klara de uitvoering van het muziekdrama Lucia di Lammermoor uit 1835, geschreven door Gaetano Donizetti. Op deze site hebben we eerder enige aandacht aan dit verhaal met spel in diverse opzichten iets gepubliceerd, zodat we u gaarne verwijzen naar de bijdrage in kwestie van zaterdag 7 februari 2009.

Beethovens Fidelio op de planken in Groningen
Een kwartier daarna begint in de Stadsschouwburg van Groningen de uitvoering van Beethovens Fidelio in de productie van de Nationale Reisopera, die hiermee al vier weken door ons land op tournee is. Meer informatie over het muziekdrama en vervolgens alle medewerkenden is eerst hier te vinden, waarna u aan het eind van het artikel in kwestie weer zult worden doorverwezen. Een tweede artikel over Fidelio, dat we eveneens op deze site hebben voorgesteld, kunt u ook nog lezen.

Tweemaal Leoš Janáček op Mezzo-televisie
Tussen 20:30 uur en iets na middernacht zendt Mezzo-televisie twee opera's uit — direct achter elkaar — van de Tsjechische bovenmeester der geniale muziek: Leoš Janáček (1854-1928). Eerst wordt Katia Kabanova uit 1921 voorgsteld, en in aansluiting daarop de ons sedert 1908 als Jenufa bekend staand muziekdrama, dat in eerste instantie reeds in 1903 was gereedgekomen.
Meer over deze beide opera's is te vinden in een artikel dat te vinden is op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl
____________
Afbeeldingen
1. Dirigent James Levine (Foto: Metropoilitan Opera, New York).
2. Componist Claudio Monteverdi. Schilderij uit 1640 van Strozzi (1581-1644).
3. Scènefoto uit Fidelio in de huidige versie van de Nationale Reisopera. Almas Svilpa als Don Pizarro, en James Creswell als Rocco. (Foto: Hermann en Clärchen Baus.)

Geen opmerkingen: