vrijdag 7 maart 2008

De beide verschillende versies van Donizetti's Lucia di Lammermoor op één dag via diverse zenders

Wat een Toeval
Op zaterdag 8 maart zijn de beide bestaande, door de componist zelf, gerealiseerde versies van de opera Lucia di Lammermoor van Gaetano Donizetti (1797-1848) via de radio te beluisteren. Het muziekdrama kwam tot stand op een libretto van Salvatore Cammarano (1801-1852), dat is gebaseerd op de historische roman The bride of Lammermoor, voor het eerst verschenen in 1819, van Walter Scott (1771-1832). De eerste uitvoering werd gegeven op 25 september 1835 in het Teatro San Carlo te Napels. Dit muziekdrama werd onmiddellijk herkend als een van de fraaiste bel canto opera's.
Donizetti ging kort daarop werken aan een revisie van zijn oorspronkelijke muziekdrama, met de bedoeling er een Franse versie van te realiseren, voor het Parijse Théâtre de la Renaissance, dat in zwaar weer verkeerde. Voor die versie heeft de componist de muziek weliswaar intact gelaten, maar de hoofdrollen aardig aangedikt, de bijrollen daarentegen tot een minimum gereduceerd.
Die versie is in 1839, op 6 augustus in de Franse hoofdstad in het opgemelde theater gepresenteerd.

's Avonds vanuit New York
De oorspronkelijke versie wordt zaterdagavond op in ieder geval drie radiozenders tegelijkertijd rechtstreeks vanuit de Metropolitan Opera van New York, waar het dan vroeg in de middag is, uitgezonden. De Nederlandstalige, Belgische zender Klara heeft Lucia in de serie Scala opgenomen. Dat programma begint al om 19:02 uur, maar zal ook pas omstreeks half acht overschakelen naar New York. De Duitse zender WDR 3 presenteert dezelfde versie, eveneens tegelijkertijd, in de serie Bühne: Radio, vanaf 19:30 uur. BBC Radio 3 is vanaf 19:30 uur present om u eveneens deze uitvoering in de Matinee van de New Yorkse 'Met' via de ether aan te bieden. Daar is om 22:15 uur de voorstelling ten einde.
Koor en Orkest van deMetropolitan Opera zullen worden gedirigeerd door James Levine. Als belangrijkste solisten kunt de sopraan Natalie Dessay horen als Lucia, en de bariton Mariusz Kwiecien als haar broer Enrico Ashton, met de status van grootgrondbezitter. De resterende optredende zangers en eventuele verdere informatie is te vinden op de site van de 'Met'.

's Middags vanuit Amsterdam
De Franse versie, Lucie de Lammermoor, wordt 's middags tussen 14:00 uur en 17:00 uur rechtstreeks uitgezonden door Radio 4 in de reeks ZaterdagMatinee Live, voor deze gelegenheid vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. De Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor worden gedirigeerd door Kenneth Motgomery. Annick Massis zingt daarin de rol van Lucie. Voor de overige rollen en andere gegevens zij verwezen naar de website van Radio 4.
____________
Afbeeldingen
1. Het Teatro San Carlo te Napels.
2. Componist Gaetano Donizetti.
3. Auteur Walter Scott.
4. Dirigent Kenneth Montgomery (*1943).

Geen opmerkingen: