zondag 22 maart 2009

Bizets La jolie fille de Perth zondag op Radio WDR 3

Novelle van Walter Scott als basis
In het programma Bühne: Radio van de Duitse zender WDR 3 zal op zondag 22 maart, tussen 20:05 en 23:05 uur de opera La jolie fille de Perth worden gepresenteerd, onder muzikale leiding van een 'oude rot' in het operavak: Georges Prêtre (geboren in 1924), die goed een halve eeuw geleden al als dirigent optrad tijdens concerten van Maria Callas. Voor deze gelegenheid dirigeert hij Koren en Orkest van de ORTF [1] en het Nouvel Orchestre Philharmonique.
Het muziekdrama La jolie fille de Perth werd gecomponeerd door Georges Bizet (1838-1875) op een libretto van Jules-Henry Vernoy de Saint-Georges en Jules Adenis, die als uitgangspunt de novelle The fair maid of Perth uit 1832, geschreven door Walter Scott (1771-1832) hebben genomen.
De première van dit werk van het overkoepelende genre muziektheater werd in parijs gegeven op tweede kerstdag, 26 december, 1867. Zestien jaar later werd in Weimar voor het eerst een Duitse versie van deze opera gepresenteerd.

De geschiedenis
De smid Henry Smith — nomen est omen, zullen we maar zeggen — en Catherine Glover houden van elkaar, maar Henry vermoedt dat Catherine een nacht heeft doorgebracht op het kasteel van de hertog van Rothsay, en daarom beschuldigt hij haar publiekelijk van ontrouw. Doch alles wordt opgehelderd als eenmaal blijkt dat de zigeunerin Mab — die een eertijdse geliefde van de hertog is — zich had voorgenomen deze edelman opnieuw voor zich te winnen en zich daarom had verkleed en op het eerste gezicht Catherine leek.
___________
[1] ORTF: Office de Radiodiffusion Télévision Française.
____________
Afbeeldingen
1. De componist Georges Bizet op een gedenkpostzegel van 1975.
2. De auteur Walter Scott in 1822, geschilderd door Henry Raeburn (1756-1823).

Geen opmerkingen: