zaterdag 14 maart 2009

Dvořáks Rusalka rechtstreeks vanuit Metropolitan Opera

Literaire achtergronden
Op in ieder geval drie radiozenders wordt zaterdag 14 maart 's avonds een open verbinding gerealiseerd met The Metropolitan Opera van New York, waar als matinee — als gevolg van de verschillende tijdzones is het daar dan immers middag — de opera Rusalka van Antonín Dvořák (1841-1904) zal worden uitgevoerd. Dit muziekdrama in drie bedrijven is gecomponeerd op een libretto van Jaroslav Kvapil (1868-1950), die toen chefregisseur van het Prager National Theater was, alwaar Rusalka op 31 maart 1901 in première is gegaan.
De librettist heeft zich gebaseerd op drie verschillende bronnen: als eerste het verhaal over Undine van Friedrich de la Motte-Fouqué (1777-1843), op Die Meerjungfrau van Hans Christian Andersen (1805-1875) en verder op de Franse Melusine-sage.

Synopsis
De waternimf Rusalka verlangt er hevig naar in mensengedaante verder te kunnen leven. Van de waterman krijgt ze derhalve het advies, een bezoek te brengen aan de heks Jezibaba. Deze verleent haar de menselijke gedaante, maar vertelt haar daarbij dat ze op een gegeven moment stom zal blijven en dat het eveneens zal gebeuren dat haar geliefde, voor het geval hij haar ooit verlaat, met haar naar de diepte van de zee zal worden getrokken.
Tijdens een jachtpartij komt de prins, op wie Rusalka inmiddels verliefd geraakt is, in haar buurt en raakt op slag verliefd op haar, waarna hij haar meeneemt naar zijn slot. Nadat een vreemde vorstin ten tonele verschijnt, wendt de prins zich van Rusalka af en laat hij haar vervolgens in de steek. De waterman ontfermt zich over de waternimf, die daarna als dwaallicht rond het meer zwerft. Door een intens verlangen gedreven verschijnt de prins toch weer bij het meer, en werpt hij zich — ondanks haar nadrukkelijke waarschuwing — in haar armen, waarna hij samen met haar in de diepte verdwijnt.

Uitzending(en)
Om 18:00 uur begint de uitzending Opera on 3: Live from the Met van BBC Radio 3, vijf minuten later schakelt de Duitse radiozender WDR 3 eveneens over naar New York, en om 19:02 uur volgt onze eigen Radio 4. Dat betekent dat er op de beide eerstgenoemde zenders een voorprogramma wordt gepresenteerd, of dat Radio 4 via een uitgesteld relais de voorstelling presenteert.
Koor en orkest van het Metropolitan Opera House worden geleid door Jiri Belohlavek. De sopraan Renee Fleming is de waternimf Rusalka. Nadere gegevens over de rollen en hun uitvoerenden en de namen van alle vooraanstaande betrokkenen zijn, zoals gebruikelijk, te vinden op het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
____________
Afbeeldingen
1. De componist Antonín Dvořák.
2. Voorzijde van het New Yorkse Metropolitan Opera House.

Geen opmerkingen: