maandag 1 juni 2009

Der Freischütz rechtstreeks uit Baden-Baden via Arte-tv

Nieuwe versie van Robert Wilson
Tijdens de pinksterdagen wordt door Arte-televisie rechtstreeks verslag gedaan van de Pfingstfestspiele, die in de stad Baden-Baden worden gegeven. Eerste pinksterdag werden de kijkers op het gebruikelijke tijdstip voor zondagse klassieke muziek via die zender, vergast op klassieke symfonische muziek, op de tweede dag wordt er een complete opera uitgezonden. Voor de liefhebbers van muziektheater is dat een schitterende gelegenheid om naast de stemmen en de instrumenten nu ook de mimiek van de acterende zangers, alsmede de decors en kostuums, alsmede nog eventueel andere marginalia aan haar of zijn oog te laten voorbijtrekken.
Het muziekdrama dat Arte op maandag 1 juni in twee etappes biedt, is Der Freischütz uit van Carl Maria von Weber (1786-1826). Nadere gegevens over deze opera kunt u vinden in een artikel op de aan deze website redactioneel gelieerde Tempel van het Muziektheater, afgedrukt op vrijdag 3 april van dit jaar.
De veelvuldig hoog geprezen regisseur Robert Wilson, theatermagiër uit Texas, heeft een nieuwe versie van Webers opera voorbereid, die tijdens deze Festspiele in première zal gaan. De toelichting zal worden gegeven door Arte's cultuurpresentatrice Annette Gerlach. Zij zal ongetwijfeld ook alle uitvoerenden met name noemen.
Er staat — zoals dat gebruikelijk is bij dergelijke producties — geen herhaling via Arte-televisie gepland. De uitzending — tussen 19:00 uur en 22:05 uur — zal een half uur worden onderbroken: tussen 20:20 uur en 20:50 uur is er het gebruikelijke (wereld)nieuws, aangevuld met cultuurinformatie.
__________
Afbeelding: Festspielhaus Baden-Baden. (Foto © Südwest Rundfunk.)

Geen opmerkingen: