vrijdag 3 april 2009

Drie opera's op zaterdagavond via de ethergolven

Gaetano Donizetti — L'Elisir d'amore
BBC Radio 3 presenteert zaterdag 4 april — 's avonds vanaf 19:00 uur onze tijd — weer een muziekdrama rechtstreeks uit de New Yorkse Metropolitan Opera in het programma Opera on 3: Live from the Met. Maurizio Benini leidt koor en orkest van de Met, vanzelfsprekend met een reeks solisten, een uitvoering van L'Elisir d'amore, een opera in twee bedrijven, gecomponeerd door Gaetano Donizetti (1797-1848). De tekst hiervoor werd gerealiseerd door de Italiaanse dichter en geleerde met betrekking tot literatuur en mythologie Felice Romani (1788-1865), die het libretto heeft gebruikt dat de Franse dramaschrijver Eugène Scribe (1791-1861) heeft vervaardigd voor de opera Le Philtre (Ned: De liefdesdrank; 1831) van Daniel-François-Esprit Auber (1782-1861). De eerste uitvoering van L'Elisir d'amore werd gegeven in het Milanese Teatro della Canobbiana op 12 mei 1832.
Voor de karakters en de vertolkers van die rollen, alsmede voor een synopsis van het verhaal in deze uitvoering — op zaterdagmiddag plaatselijke tijd in New York — zij verwezen naar het betreffende onderdeel van de website van de BBC: Opera on 3.

György Ligeti — Le Grand Macabre
De in Roemenië geboren Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti (1923-2006) componeerde in de jaren 1975-77 de opera Le Grand Macabre, op een eigen tekst, die hij samenstelde op basis van de Ballade du Grand Macabre uit 1934 van Michel de Ghelderode (1898-1962).
De eerste uitvoering daarvan werd gegeven op 12 april 1978 in Stockholm, onder leiding van Elgar Howarth, samen met twee anderen. Howarth leidde, ook weer met twee andere dirigenten, nog in hetzelfde jaar de uitvoeringen in de Hamburgische Staatsoper.
Nekrotzar, de Grand Macabre, vertrekt samen met zijn knecht Piet met het doel Breugelland en de rest van de wereld te vernietigen. Als eerste moet Mescalina, de wederhelft van de astroloog Astradamor, eraan geloven. Manlief had de komst van een komeet voorspeeld. Aa het hof van Go-Go komt het echter tot een verbroedering tussen Nekrotzar en de koning, waarna Nekrotzar zich bedrinkt en de ondergang van de wereld aan hem voorbijgaat.
In 1996 heeft Ligeti een tweede versie van Le Grand Macabre gerealiseerd.
Zaterdag 4 april wordt in het Brusselse theater De Munt een uitvoering van deze opera gerealiseerd, welke door de Nederlandse Zender radio 4 in het programma Opera live dat om 19:02 uur begint, in de loop van deze uitzending zal worden overgenomen en rechtstreeks gepresenteerd. Mark Wigglesworth dirigeert koor en orkest van de Munt-schouwburg; solisten zijn Chris Merritt, Frances Bourne, Ilse Eerens en Werner van Mechelen.

Carl Maria von Weber — Der Freischütz
De derde opera, die op zaterdag 4 april in de avonduren zal klinken via de ouderwetse ethergolven zonder beelden, is Der Freischütz uit 1821, door Carl Maria Friedrich Ernest von Weber (1786-1826). De Nederlandstalige Belgische radiozender Klara presenteert dit muziekdrama die avond vanaf 20:00 uur in het programma Scala. De tekst voor Der Freischütz werd geschreven door Johann Friedrich Kind (1768-1848) naar een verhaal uit het Gespensterbuch uit 1811 van Johann A. Apel (1771-1816) en Friedrich Laun (1770-1849; een pseudoniem van Friedrich August Schulze).
De première werd verzorgd op 18 juni 1821 in het Berliner Schauspielhaus am Gendarmenmarkt. Drie jaar later werd daarvan een bewerkte versie gegeven in Parijs. In 1841 werd een andere versie in de Franse hoofdstad gepresenteerd met recitatieven van Hector Berlioz (1803-1861). Ongeveer een halve eeuw geleden werd er een nieuwe Duitse tekstversie door de auteur Stefan Andres (1906-1970) gerealiseerd.
De jagersjongen Max is verliefd op Agathe, de dochter van de vorstelijke. Met een wedstrijdschot moet Max zijn kunnen bewijzen, om op die manier eventueel Agathe te veroveren en in het bezit van de houtvesterij te komen. Aangezien hij bij een vorig wedstrijdschieten heeft gefaald, laat hij zich door Kaspar overhalen, om middernacht bij de Wolfsschlucht Freikugeln [1] te gieten.
Samiel wil tijdens het proefschieten de laatste van de zeven kogels op Agathe richten. Tijdens het wedstrijdschieten in het bijzijn van de vorst wordt Agathe behoed voor de invloed van het dodelijke schot door gewijde rozen, die ze van een heremiet heeft gekregen. In plaats van Agathe zinkt Kaspar nu dood neer. Door voorspraak van de heremiet besluit de vorst Max zijn wandaad te vergeven, en na een proeftijd van één jaar kan hij Agathe krijgen.
Klara zendt een versie met koor, orkest en solisten van het Grand Théâtre de Geneve, onder leiding van John Nelson. Nadere informatie via de website van Klara: Scala.
__________
[1] Een Freikugel is een betoverde kogel, die altijd doel treft.
____________
Afbeeldingen
1. De Italiaanse dichter en literatuurwetenschapper Felice Romani.
2. De Hongaars-Oostenrijkse componist Gyorgy Ligeti.
3. De componist Carl Maria von Weber.

Geen opmerkingen: