vrijdag 29 mei 2009

De Nationale Reisopera besluit seizoen met barok drama Hippolyte et Aricie uit 1733 van Jean-Philippe Rameau

Lyrische tragedie
In het Nationaal Muziekkwartier te Enschede zal op zaterdag 30 mei de première worden gegeven van de opera Hippolyte et Aricie van Jean-Philippe Rameu (1683-1764) door De Nationale Reisopera. Bezijden het feit dat barokopera's in het repertoire van de Nederlandse gezelschappen niet zo'n hoge prioriteit heegt, is er deze keer een tweede bijzonderheid: een buitenlands instrumentaal ensemble zorgt voor de begeleiding. Dat is het Duitse Musica ad Rhenum onder leiding van Jed Wentz.


Hippolyte et Aricie is een lyrische tragedie in vijf bedrijven voorafgegaan door een proloog. De tekst is afkomstig van Abbé Simon-Joseph de Pellegrin (1663-1745), die de tragedie Phèdre uit 1677 van Jean Racine (1639-1699) als uitgangspunt heeft gekozen. De pemière van dit muziekdrama werd gerealiseerd op 1 oktober 1733 te Parijs. In diezelfde stad werd het stuk opnieuw in het repertoire opgenomen in 1908, maar in een bewerking van Vincent d'Indy (1851-1931). In het Zwitserse Basel is in 1931 een Duitse versie gepresenteerd en pas een halve eeuw daarna was deze opera weer eens op een festival — dat in het Franse Aix-en-Provence — te zien.

De geschiedenis
Het tweetal geliefden Aricie — vertolkt door een sopraan — en Hippolyte — die in een tenorstem verklanking vindt — worden uiteengerukt, aangezien Phèdre (sopraan) verliefd geraakt is op Hippolyte, en het plan koestert om Aricie aan de godin Diana te offeren. Door de overtuiging dat haar man Thésée — een rol die is toebedeeld aan een bariton — overleden is, wordt de passie, die Phèdre voor Hippolyte koestert, alleen maar erger. Maar zoals dat in de wereld van hele- en semi-goden nu eenmaal gaat, keert Thésée, door toedoen van zijn vader, Neptunus, naar zijn vrouw terug en est nu de dood va Hippolyte, omdst hij van mening is dat deze Phèdre heeft verleid. — Zodra de affectieve preoccupatie toeslaat, is het plots gedaan met de bovenmenselijke krachten van die superfiguren. — Er treedt zomaar een zeemonster voor het voetlicht dat samen met Hippolyte naar betere oorden vertrekt. Het gevolg is dat Phèdre zich van het leven berooft. De godin Diana zorgt ervoor dat Hippolyte wordt gered, waarna deze zich met Aricie kan verenigen — eventueel in tal van opzichten.

Dertien voorstellingen
Van zaterdag 30 mei tot en met zaterdag 27 juni presenteert de Nationale Reisopera dit muziekdrama in totaal dertien jaar, en ook het Noorden van het land wordt daarbij niet uitgesloten: 9 juni Groningen, 13 juni Zwolle, 16 juni Leeuwarden.
Voor het raadplegen van de speellijst met de exacte data, de theaters en de — niet altijd gelijke — aanvangstijden, kunt u volstaan met hier te klikken. De namen van de uitvoerenden, van de vocalisten inclusief het koor, via het instrumentaal ensemble, tot en met de andere onmisbare artistiekelingen die de productie hebben mogelijk gemaakt — in modern Nederlands heet zoiets cast en creative team —, kunt u eveneens op de website van DNR vinden, maar ook daaroor kunt u op deze plek terecht met een muisklik.

Geen opmerkingen: