vrijdag 20 februari 2009

Adriana Lecouvreur van Cilea vanuit de Metropolitan Opera

Uitzendingen tegelijkertijd
Op in ieder geval drie West-Europese radiozenders wordt Cilea's Adriana Lecouvreur op zaterdag 21 februari rechtstreeks uitgezonden via een open verbinding met de Metropolitan Opera in New York, waar het 13:00 uur is als wij om 19:00 uur op één van de volgende drie programma's afstemmen:
Radio 4 Nederland met het programma Opera live van de NPS.
WDR 3 Duitsland met het programma Bühne.
BBC Radio 3 met Opera on 3: Live from the Met.

Première
Op 6 november 1902 is in de Scala van Milaan de opera Adriana Lecouvreur van Francesco Cilea (1866-1950) in première gegaan met drie van de grootste muziekdramatische sterren welke in die periode beschikbaar waren: Angelica Pandolfini (1871-1959), Enrico Caruso (1873-1921) en Giuseppe de Luca (1876-1950). Deze drie pasten uitstekend in Cilea's geheel eigen lyrische stijl.
Dit, tot op de huidige dag repertoire gehouden, stuk muziektheater in vier bedrijven speelt zich af in de aan intriges overmatig rijke theaterwereld van voornamelijk Parijs in het begin van de achttiende eeuw. Het libretto werd geschreven door Arturo Colauti (1851-1914), op basis van het drama Adrienne Lecouvreur uit 1849 van Eugène Scribe (1791-1861).

Uit het leven gegrepen
Adrienne Lecouvreur (1691-1730) was een door het publiek zeer bewonderde actrice die een liefdesrelatie heeft met Moritz von Sachsen. Haar grote rivale, de prinses van Bouillon slaagt erin Adrienne te doden door middel van vergiftigde bloemen.
Cilea's meest befaamde opera — die reeds een jaar na de Milanese première in een Duitse vertaling te Hamburg werd opgevoerd — is in Italië deel van het vaste repertoire gebleven en in de rest van de voornaamste operatheaters van de wereld ook nooit helemaal vergeten. In de jaren zeventig van de vorige eeuw beleefde het werk een ware renaissance.

Permanente belangstelling
In ons land is ongeveer vier decennia geleden in de Matinee op de Vrije Zaterdag in het Concertgebouw te Amsterdam een concertante uitvoering gegeven van Adriana Lecouvreur met onder anderen Magda Olivero (geboren 1910). Daarvan bestaat een cd-versie die een in reeks 'historische opnamen' is uitgegeven door een Luxemburgse firma.
In de zwijgende film uit 1913 van Henri Desfontiaines en Louis Mercaton speelde de befaamde actrice Sarah Bernhardt (1844-1923) de rol van Adrienne. Ze schreef tevens mee aan het script.

Uitvoerenden
Koor en orkest van de Metropolitan Opera in New York staan onder leiding van Marco Armiliato. De belangrijkste vocale partijen zijn verdeeld over Maria Guleghina, Placido Domingo en Olga Borodina. Het is inmiddels alweer vier decennia geleden dat Domingo zijn New Yorkse debuut maakte met de rol van Maurizio (Moritz von Sachsen) en die rol zingt hij nu opnieuw.
Voor een compleet overzicht van alle verantwoordelijken voor de productie van deze opera, die daar wordt omschreven als evergreen, zij verwezen naar het betreffende onderdeel van de website van BBC Radio 3.
____________
Afbeeldingen

1. Componist Francesco Cilea, portretfoto van rond 1900.|
2. De ware Adrienne Lecouvreur, hier in La Mort de Pompée uit 1644 van Piere Corneille (1606-1684).

Geen opmerkingen: