zaterdag 7 februari 2009

Ruime keus aan opera's via radio en televisie op de avond van zaterdag 7 februari

Donizetti: Lucia di Lammermoor
Drie radiozenders en één televisiegemachtigde presenteren gedurende de avond van 7 februari 2009 elk een klassieke opera. Dat begint om 19:00 uur op BBC Radio 3, waar u in het programma Opera on 3: live from the Met vanaf dan oorgetuige kunt worden van datgene dat de verbinding — die open staat naar de Metropolitan Opera van New York — u te bieden heeft: de matinee aldaar van het muziekdrama Lucia di Lammermoor uit 1835 van Gaetano Donizetti (1797-1848). Het verhaal, The bride of Lammermoor, — van de Schotse dichter en auteur van vooral historische romans, Walter Scott (1771-1832) — werd gepubliceerd in 1819.
Het veelal kitschig als 'droompaar' afgeschilderde tweetal Anna Netrebko, sopraan; en Rolando Villazon, tenor; vertolken hoofdrollen in dit muziekdrama. Koor en orkest van het Metropolitan Opera House worden gedirigeerd door Marco Armillato.

Berlioz: Béatrice et Bénédict
Twee minuten later start op de Nederlandse muziekzender Radio 4 in het NPS-programma Opera live het programma rondom de uitvoering in Parijs van Béatrice et Bénedict, in 1862 gecomponeerd door Hector Berlioz (1803-1869). Het verhaal vindt zijn oorsprong in de komedie Much ado about nothing uit 1598 van William Shakespeare (1564-1616), al zijn er, in het kader van gewenste beknoptheid, enkele figuren weggelaten en is er ook wel een type vervangen. De opera werd, ter gelegenheid van de opening van het Theater in Baden-Baden, aldaar voor het eerst opgevoerd op 9 augustus 1862.
Hier gaat het om een rechtstreekse uitzending vanuit het Théâtre des Champs Elysées, waar het Orchestre National de France en het Franse Omroepkoor worden gedirigeerd door Colin Davis.
Solistische medewerking wordt verleend door onder anderen Joyce Di Donato, Charles Workman, Jean-Philippe Laffont en Nathalie Manfrino.

Rossinfestival in Pesaro
Het radioprogramma Scala over het fenomeen opera, dat door de Nederlandstalige Belgische radiozender Klara op de zaterdagavond wordt gepresenteerd, zult u de uitvoering kunnen volgen van Maometto II, gerealiseerd in 1820 door Gioacchino Rossini (1792-1868), zoals deze werd voorgesteld tijdens het Rossini-festival in
het Italiaanse Pesaro. Het Praags Kamerkoor en het Haydn-orkest van Bolzano en Trentiono wordt geleid door Gustav Kuhn. Valzelfsprekend doen ook daaraan de nodige zagstemmen mee. In deze opera is sprake van een cesuur in de compositietechniek die de maestro voor deze discipline had gevolgd — de nummeropera —; vanaf het derde bedrijf van zijn Otello (1816) volgde Rossini, sterker nog in Maometto II, de lijn zoals die in de grote, doorgecomponeerde vorm tot uitdrukking komt.
Maometto II is een muziekdrama in twee bedrijven dat Rossini heeft geschreven op een libretto van Cesaro della Valle, Hertog van Ventignano, die dat tekstboek heeft gebaseerd op zijn eigen roman in verzen Anna Erizo. De opera werd voor het eerst opgevoerd in Napels, op 3 december 1820. Voor een opvoering in Parijs werkte de componist dit muziekdrama om tot Le siège de Corinth. Daarvoor gebruikte hij ee libretto van Luigi Balocchi (1766-1832) en Alexandre Soumet (1788-1845). Daarvan werd de première op 9 oktober 1826 in de Franse hoofdstad gegeven.

"Ze doen het allemaal
Om 20:30 uur, dezelfde avond kunt op de muziekzender Mezzo-televisie ook nog kijken naar een aldaar overigens eerder voorgestelde versie van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), begeleid door het Orchestra of the Age of Enlightment onder leiding van Iván Fischer. Die versie is tot stand gekomen op het Festival van Glyndebourne. Zie daartoe op de aan deze gelieerde site een eerder opgenomen, kortgehouden bijdrage in een ruimer artikel over meerdere opera's, dat we op zaterdag 21 juni 2008 hebben geplaatst.
Een heel ruime toelichting op die Mozart-opera kunt u eveneens op die site vinden, en wel op maandag 12 mei 2008.
____________
Afbeeldingen
1. Sir Walter Scott, auteur van het oorspronkelijke verhaal The Bride of Lammermoor.
2. William Shakespeare, wiens komedie Much ado about nothing door Berlioz werd omgewerkt tot opera.
3. Portret van de geniale muziekmeester Giacchino Rossini.
4. Dirigent Iván Fischer.

Geen opmerkingen: