woensdag 11 februari 2009

Barokopera Amsterdam treedt binnen een week drie keer op met een Purcell Gala

In drie windstreken van ons land
Op vrijdag 13 februari, om 20:00 uur is in het Muziekcentrum van Enschede de eerste van drie inhoudelijk gelijke Purcell Gala's, welke — onder het motto Koning, Kerk en Kroeg: Een reis door het Londen van de 17de eeuw — door de Barokopera Amsterdam binnen een week zullen worden gegeven in respectievelijk het oosten, het westen en het noorden van het land.
Van de drie voorstellingen is die op zondagochtend vanaf 11:00 uur in het Concertgebouw Amsterdam reeds uitverkocht. Dan wordt echter op Radio 4 een rechtstreekse uitzending gerealiseerd.
De korte reeks van drie voorstellingen wordt op woensdag 18 februari, vanaf 20:15 uur, in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen afgerond.
Het is — doordat de namen Händel, Haydn en Mendelssohn zo prominent met het jaar 2009 in verband gebracht worden — hier en daar wellicht niet helemaal doorgedrongen dat de inmiddels lopende twaalf maanden tevens als Purcell-jaar fungeren. Deze muzikale Engelsman, die er een deugd van maakte veel muziektheatrale scheppingen aan welwillende toehoorders te schenken, werd in 1659 geboren en overleed in 1695, en is daarmee de oudste van de vier toonkunstenaars, wier namen worden verbonden aan het negende jaar van de eenentwintigste eeuw.

Verbluffende veelzijdigheid
Frédérique Chauvet, die al meer dan drie decennia van diverse muzikale markten thuis is, en dat niet alleen in haar studieplaatsen Versailles en Den Haag — heeft zich met nadruk toegelegd op de zogenaamde oude muziek; zij heeft de muzikale leiding op zich genomen van dit Barok-opera project waarin de tijd(geest) van Purcell het publiek muzikaal en aanschouwelijk naderbij gebracht moet worden.


David Prins zorgde voor de Nederlandse tekst en de mise en scène. Ontwerpstudio R U I M, Sigrid van Kleef en René van der Leest hebben, in samenwerking met Cédric Pradel de kostuums ontworpen. Juul Muller tekent verantwoordelijk voor de taalcoaching.
Als vocale solisten treden op Wendy Roobol, sopraan; Ina Boonen, mezzosopraan; Gunther Vandeven als countertenor; Joost van Velzen, tenor; en Pieter Hendriks, bariton.
Instrumentaal werken mee de zes violisten Foskien Kooistra, Jan-Pieter van Coolwijk, Barbara Erdner en Annabel Ferdinand, Laura Frenkel en David Rabinovitch; de enige altviool is in handen van Nicolette Moonen. Voorts horen we op barokhobo afwisselend met blokfluit Diego Nadra en Gilberto Caserio. Vier musici vormen samen het continuo: de klavecinist Guilliermo Brachetta, theorbespeelster Elly van Munster; Bob Smith doet het met de basse de violon, en met een fagot sluit Wouter Verschuren de rijen.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Henry Purcell.
2. Scène uit de Purcell Gala: King Arthur. Foto: Hans Hijmering.
3. Dirigente Frédérique Chauvet.

Geen opmerkingen: