zondag 8 februari 2009

Händels Alcina zondag 8 februari 's avonds op WDR 3-radio

Oudere bron
Op zondag 8 februari wordt ook door een Duitse radiozender, en in dit geval is dat WDR 3 in het programma Bühne, vanaf 20:00 uur, aandacht besteed aan het feit dat Georg Friedrich Händel twee en een halve eeuw geleden is overleden. En daarom is het gedurende alle twaalf maanden van 2009 (onder meer) Händel-jaar — en komen niet alleen de geijkte stukken in gelikte versies dag in dag uit via luidsprekers onze kamer en onze bovenkamer binnen, maar zijn er tevens stukken aan de orde die niet (meer) als alledaags gelden op concertpodium of de muziektheaterplanken. In het laatste geval dus aan werken binnen de discipline muziekdrama, en dat betekent in de praktijk aandacht aandacht voor Händels Alcina.
De maestro schreef de muziek voor deze opera in drie bedrijven op basis van een tekst die werd vervaardigd door Antonio Marchi (ca. 1670 tot na 1725), die teruggrijpt op Orlando Furioso uit 1516 [1], geschreven door Lodovico Ariosto (1477-1533). Op 27 april 1735 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama te Londen gegeven. Vanaf de jaren vijfiig van de vorige eeuw zijn er tal van reprises gegeven in diverse theaters, verspreid over de globe, van Londen tot Venetië en Dallas.
In het verhaal komen we de tovenares Alcina tegen die zeer verliefd is op een man genaamd Ruggiero, en die ze daarom op haar eiland wil vasthouden Maar de man slaagt erin — wel met stevige hulp van zijn bruid Bradamante — om van het eiland, en zo tevens aan de tentakels van Alcina te vluchten en daarmee ook haar betovering verbreken.
__________

[1] De eerste editie is in 1516 uitgegeven, maar het zou nog tot 1532 duren voordat Orlando compleet was.

[2] Het begrip orlando furioso kennen wij in het Nederlands als razende roeland.
____________
Afbeelding: Lodovico Ariosto, auteur van Orlando Furioso. Geschilderd door Titiaan (ca. 1487-1576).

Geen opmerkingen: