vrijdag 27 februari 2009

L'étoile van Emannuel Chabrier driemaal op Mezzo-televisie

Drie keer binnen een maand
Op zaterdag 28 februari zal het twee uur en zeventien minuten durende stuk muziektheater L'étoile van Alexis Emmanuel Chabrier (1841-1894) door Mezzo-televisie — tussen 20:30 uur en 22:55 uur — worden uitgezonden onder leiding van John Elliot Gardiner. In de navolgende maand zullen nog twee herhalingen worden uitgezonden: de eerste op zondag 8 maart, vanaf 17:00 uur; de tweede op maandag 23 maart, 's ochtends vanaf 10:00 uur. Het betreft hier een opname uit 2007 van regisseur François Roussillon, waarin het Orchestre Révolutionnaire et Romantique en het Monteverdi Choir spelen onder bovengenoemde dirigent.
Meer informatie omtrent deze versie van L' étoile is te vinden op het betreffende gedeelte van de website van Mezzo-Television.

Het verhaal
Koning Ouf en zijn astroloog Siroco maken plannen voor de jaarlijkse executie, waarmee de koning zijn verjaardag wil vieren. Dan duikt de sjacheraar Lazuli op,wiens 'sterren' met die van de koning verbonden zijn. En van lieverlee neemt deze man de leiding van het spel binnen het koninkrijk over. Aan het eind van het verhaal slaagt Lazuli erin prinses Laoula voor zich te winnen.
Een jaar na de première op 18 november 1877 te Parijs, werd in Berlijn reeds een Duitse versie gepresenteerd onder de titel Lazuli. In 1967 werd deze opera in München opnieuw op het speelplan gezet, in een Duitse bewerking van W. Brandin, getiteld Das Horoskop des Königs. In 1984 werd er een nieuwe enscenering gerealiseerd in Parijs en in Lyon.
__________
Foto:
De componist Alexis Emmanuel Chabrier.

Geen opmerkingen: