zondag 5 april 2009

Twee korte opera's zondagavond op Duitse zender WDR

Étienne Méhul
In het programma Bühne: Radio van de Duitse radiozender WDR 3 zullen op zondag 5 maart — 's avonds tussen 20:05 uur en 22:00 uur — twee korte opera's worden gepresenteerd. Als eerste L'Irato ou l'Emporté uit 1801 van de Fransman Etienne Henri (of Nicolas) Méhul (1763-1817), die niet alleen de belangrijkste Franse operacomponist ten tijde van de Franse revolutie was, maar die tevens als eerste het epitheton ornans romantisch opgeplakt kreeg.
Omdat over dat werk allerlei verhalen de ronde doen, waarvan één en ander wellicht apocrief dan wel bewust uit de duim zal zijn gezogen, bewaren we nadere gegevens daarover tot een volgende gelegenheid.

Webers Abu Hassan
Hoewel Carl Maria von Weber (1786-1826) zijn grootste bekendheid als operacomponist geniet door Der Freischütz, Euryanthe en Oberon, heeft hij daarnaast nog een en ander voor het muziektheater geschreven dat de moeite waard is. Met enige regelmaat wordt op radiozenders de ouverture van zijn eenakter Abu Hassan uit 1811 gespeeld, maar nu kan men dat hele zangspel eens beluisteren. De tekst is van Franz Karl Hiemer (1768-1822), die als uitgangspunt een vertelling uit Duizend en één nacht in de versie van Antoine Galland [1] heeft genomen.
De eerste uitvoering van Abu Hassan werd op 4 juni 1811 in München gegeven; veertien jaar later was Londen aan de beurt en het zingspel heeft zelfs New York gehaald, echter pas in 1877.
Het thema van het zangspel is tamelijk snel verteld: Abu Hassan en zijn vrouw Fatima worden door ondersteunig van de kalief gered uit handen van hun schuldeisers.
__________
[1] Antoine Galland (1646-1715) was oriëntalist, archeoloog, wereldreiziger en eerste antiquaar van Lodewijk XIV. Hij was ook de eerste die de verzameling Verhalen uit Duizend en Een Nacht voor het westen toegankelijk heeft gemaakt. Die verzameling werd in 12 delen tussen 1704 en 1717 uitgegeven en heeft niet alleen een belangrijke invloed uitgeoefend op de West-Europese literatuur na hem, maar eveneens op de houding die we in het westen jegens de islam hebben ontwikkeld.
____________
Afbeeldingen
1. De Franse componist Étienne Méhul.
2. De Franse oriëntalist Antoine Galland.

Geen opmerkingen: