vrijdag 3 april 2009

Wagners complete Ring des Nibelungen het komende weekeinde binnen anderhalf etmaal op Mezzo-televisie

Iets voor doorzetters
Tussen zaterdag 4 april 17:00 uur en de nacht van zondag 5 op maandag 6 april om 02:00 uur zal de complete opera-tetralogie [1] Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883) via Mezzo-televisie te zien zijn. Hoewel zo'n vierdelig muziekdrama — dat niet bepaald tot de korste creaties op operagebied behoort — nogal wat tijd in beslag neemt, gaat dat niet aan één stuk door.
Zaterdag worden er tussen 17:00 uur en middernacht twee delen uitgezonden: Das Rheingold (om 17:00 uur) en Die Walküre (om 19:45 uur), waarna zelfs de meest fervente opera-liefhebber en eventuele Wagner-adept nog ruim de tijd heeft om een dutje te doen, aangezien pas op zondag, opnieuw om 17:00 uur, de tweede helft van het project van start gaat, te beginnen met Siegfried (om 17:00 uur) en tot slot Götterdämmerung (om 21:15 uur).
Voorafgaand aan deze marathon heeft Mezzo-televisie de afgelopen vier zaterdagen steeds één aflevering uitgezonden. Het gaat in beide gevallen om een opname, die Hans Hulscher heeft gemaakt van een voorstellingenreeks van Wagners Ring in 2003 in de Staatsopera van Stuttgart.
__________
[1] Volgens sommige kenners, liefhebbers en zelfs deskundigen is dit complexe operagebeuren geen tetralogie, maar een trilogie, voorafgegaan door een zogenoemde Vorabend.

Geen opmerkingen: