vrijdag 10 april 2009

Richard Wagner: Opera(tie) aan de vooravond van Pasen

Die Walküre
Nauwelijks bent u, evenals menig ander, bekomen van Der Ring des Nibelungen — vier zaterdagavonden achtereen in delen, dan wel gedurende één weekeinde; beide sessies via Mezzo-televisie — of een nieuwe golf van muziekdrama's uit de koker van Richard Wagner (1813-1883) wordt op u èn ons afgevuurd. In totaal is er het komende weekeinde sprake van vier zenders met drie opera's.
Via BBC Radio 3 op zaterdag 11 april, 's avonds vanaf 18:00 uur onze tijd, wordt Die Walküre rechtstreeks uitgezonden van de matinee in de New Yorkse Metropolitan Opera. Daar leidt James Levine koor en orkest van dat instituut met onder anderen John Tomlinson (bas), Johan Botha (tenor) en Waltraud Meier (sopraan).
Diezelfde versie wordt overgenomen uit New York door de Duitse radiozender WDR 3, eveneens vanaf 18:00 uur, tot ongeveer 23:00 uur.

Der fliegende Holländer
Onze Nederlandse klassieke radiozender Radio 4 blijft wat Wagner betreft niet achter, maar presenteert, vanaf 19:02 uur het muziekdrama Der fliegende Holländer. Het betreft een versie door The Royal Opera House, met onder meer Peter König, Anja Kampe, Thorsten Kerl, Bryn Terfel. Marc Albrecht dirigeert koor en orkest van dat instituut.

Parsifal
Het 'Bühnenweihfestspiel' Parsifal, eveneens van Richard Wagner wordt door Mezzo-televisie op de avond van zaterdag 11 april, vanaf 20:30 uur uitgezonden. Daarin komt een scène voor met bloemenmeisjes op Goede Vrijdag en inhoudelijk past dit muziekdrama wel in de sfeer van Pasen. Menig operahuis geeft dan ook een voorstelling tijdens één der paasdagen. Zo heb ik Pasen 1977 in de Hamburgische Staatsoper een onnavolgbare creatie van dit muziekdrama gezien, met Rene Kollo — die ik tot dan toe vrijwel nooit te pruimen vond — als een grandioze Parsifal. Decors en kostuums waren bij die gelegenheid van Ernst Fuchs (geboren 1913).
De versie die Mezzo-televisie zaterdagavond vertoont, is een opname van het Festival Baden Baden. Dirigent van koor en orkest van het festival is Kent Nagano. Voor de regie tekent Nicholas Lenhoff. De rol van Parsifal wordt gezongen door Christopher Ventris; De partij van Kundry wordt door Waltraud Meier [1] vervuld; Gurnemanz krijgt gestalte in Matti Salminen; en Amfortas wordt vertolkt door Thomas Hampson; Klingsor wordt voorgesteld door Tom Fox; en als laatste naam die voor ons beschikbaar is, wordt de vertolker van Titurel bekendgemaakt: Bjarni Thor Kristinsson. De verfilming van deze Parsifal tijdens het opgemelde festival van 2004 is gerealiseerd door Reiner Moritz; het geheel duurt drie uur en negenenveertig minuten.
__________

[1] Waltraud Meier is in de live uitvoering van Die Walküre in de New Yorkse Metropolitan Opera tegelijkertijd op twee andere zenders te zien.
____________
Afbeeldingen
1. Waltraud Meier is zaterdagavond op twee radiozenders rechtstreeks te zien vanuit New York in Die Walküre, en als Kundry in Parsifal.
2. Voorzijde van het programmaboekje van de Hamburgische Staatsoper, Pasen 1977, met daarop één van de uitzonderlijke decorontwerpen van Ernst Fuchs.
3. Scène uit Parsifal in de versie van Nicolas Lenhoff, in 2004 tijdens het Festival van Baden Baden.

Geen opmerkingen: