vrijdag 8 mei 2009

Daniel Aubers Fra Diavolo zaterdagavond via de ether

Op twee lage landen-zenders tegelijk
Zaterdag 9 mei kunt u zowel via de Nederlandse zender Radio 4 — in het programma Opera live van de NPS vanaf 19:02 uur — alsook in het Belgische Klara-radioprogramma, maar dan pas vanaf 20:00 uur — luisteren naar de opera in drie bedrijven Fra Diavolo ou l'hôtellerie de Terracine, gecomponeerd door Daniel-François-Esprit Auber (1782-1871). Zijn eerste muziekdrama werd in 1805 voltooid, zijn laatste ging in 1869 in première. Daartussen lag een heel mensenleven, want in die tijd, zo'n anderhalve eeuw voor onze tijd, werden de meeste mensen niet echt oud.
De tekst voor Fra Diavolo is afkomstig van de Franse toneelschrijver Eugène Scribe (1791-1861). De première werd verzorgd op 28 januari 1830 in de Opéra Comique te Parijs; nog in hetzelfde werd er een eerste voorstelling van een Duitse versie gegeven in het Königstadt Theater te Berlijn. In 1960 was Berlijn weer eens aan de beurt, in een ander theater — de Komische Oper — in een andere versie. Elf jaar later is er nog weer een andere Duitse versie uitgegeven.

Verschillende afloop
De roverhoofdman Fra Diavolo — op de planken behept met een tenorstem — heeft zich in een logement voorgedaan als Marquis de San Marco, om aldaar de juwelen van Lord Kookburn — u raadt het al: een bariton — en diens wederhelft Pamela — die het met een mezzosopraan moet doen — te kunnen stelen. Een jongeman, die als held — en dus als tenor in het theater — moet optreden, aangezien hij de dochter van de waard bemint, doet het geraffineerde plan van Fra Diavolo teniet en neemt de bandiet te grazen.
Opvallend is de verandering die de opera aan het slot heeft doorgemaakt. Gedurende de gehele negentiende eeuw bleef het tragische slot intact — Fra Diavolo kwam aan het slot om hetzij doordat hij werd neergeschoten dan wel doordat hij zelf een duik in de afgrond nam —, maar in ons huidige tijdsgewricht wordt hem genade geschonken.
__________
Waalse Opera Luik
De versie die de beide genoemde radiozenders zaterdagavond zullen laten horen, betreft een opname welke op 30 april werd gerealiseerd in de Waalse Opera van de Belgische stad Luik. Koor en orkest van dat instituut stonden onder leiding van Giovanni Antonini. Vocale solisten waren onder anderen Doris Lamprecht, Kenneth Tarver en Marc Molo Mot.
____________
Afbeeldingen
1. Componist Daniel Auber.
2. Toneelschrijver Eugène Scribe.

Geen opmerkingen: