woensdag 13 mei 2009

Giuseppe Verdi's Falstaff dertien keer door Opera Zuid

Try out op vrijdag 15 mei
In het Parktheater te Eindhoven presenteert Opera Zuid aanstaande zondag, 's middags vanaf 14:30 uur, de eerste van dertien uitvoeringen binnen een tijdsbestek van zeven weken, van het muziekdrama Falstaff uit 1893 van Giuseppe Verdi (1813-1901). Alleen de laatste presentatie, op 6 juli in het Concertgebouw te Amsterdam, is semi-scenisch, de overige voorstellingen zijn, zoals gebruikelijk bij een opera, gewoon op de planken van de diverse theaters.
De tekst voor Falstaff is afkomstig van librettist Arrigo Boito (1842-1918). Gebaseerd op een combinatie van twee, totaal verschillende, Shakespeare-stukken laat de librettist zien hoe goed zijn gevoel voor humoritische dramatiek is, en daarin is de componist hem, toen reeds op hoge leeftijd, gevolgd.
Een uitgebreid artikel met de primair benodigde, dan wel gewenste, gegevens kunt u vinden op het fin de siècle cultuurweblog All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding: Scène tijdens de repetitie op 21 april 2009 van Falstaff door Opera Zuid. Björn Arvidsson als Dr. Caius, Marcel van Dieren als Pistola, en Willem de Vries als Ford. (Foto: Morten de Boer.)

Geen opmerkingen: