zondag 3 mei 2009

Weinig gespeelde opera Das Nachtlager von Granada via radio WDR 3

Oudere opname
De in 1840 te Meßkirch geboren Duitse componist Conradin Kreutzer was één van de typische vertegenwoordigers van de vroeg-romantische periode in de muziekgeschiedenis. Geruime tijd was zijn werk zeer populair, maar allengs raakte het in vergetelheid. In de pekduistere periode van de Europese geschiedenis — die waarin de mofse monsterlijkheid hoogtij vierde en de jaren direct daarna — ondergingen de muziekdrama's van deze componist een korte opleving, maar daarna werd het weer stil. Deze muziekmeester overleed in 1893 te Riga.
Kreutzers bekendste opera, Das Nachtlager von Granada, wordt op zondag 3 mei in het progamma Bühne Radio van WDR 3 — tussen 20:05 uur en 22:00 uur — in een al wat oudere opname voorgesteld. Het NDR Rundfunkchor en het dito Orchester Köln worden geleid door Helmuth Froschauer. Vocale solisten zijn onder anderen Hermann Prey (1929-1998), Martin Blasius en Regina Klepper.
Deze zelfde namen treft men aan op een Naxos-uitgave van deze opera, die eerder is verschenen op het label Capriccio; een uitgave uit 1993. We mogen er derhalve wel van uitgaan dat de uitvoering die u op de WDR zult horen, als u dat tenminste wilt, deze versie zal zijn.

Achtergronden
Das Nachtlager von Granada is een opera in twee bedrijven; het libretto is van Karl Johann Braun von Braunthal (1802-1866), die als basis het gelijknamige toneelstuk uit 1818 van Johann Friedrich Kind (1768-1848) [1] heeft genomen.
De eerste voorstelling van dit muziekdrama werd op 13 januari 1834 in Wenen gerealiseerd. In de negentiende eeuw werd deze opera alom en veelvuldig gespeeld; behalve de oudere generatie operaliefhebbers, vakmensen in allerlei sferen van het muziektheater en de ware, doorgewinterde operafanaten, kent vrijwel niemand het stuk.

Het verhaal
De Spaanse kroonprins — voorgesteld door een bariton — die als jager is verkleed, steunt het herdersmeisje Gabriele — een rol die door een sopraan wordt gezongen — omdat ze hem heeft gewaarschuwd voor een moordaanslag, die was gepland door ene Vasco — op de planken een bariton. Zij wil graag met Gomez — een jongeman die door een tenor wordt uitgebeeld — trouwen, maar dat stuit op weerstand van haar oom. De invloed van de kroonprins moet hier toch iets kunnen bewerkstelligen.
____________
[1] Deze auteur vooral bekendheid verworven en voor een deel ook nog gehouden doordat hij de tekst heeft 'aangeleverd' voor de opera Der Freischütz (1821) van Carl Maria von Weber (1786-1826).
___________
Afbeeldingen
1. De Duitse componist Conradin Kreutzer.
2. Bariton Hermann Prey.
3. De Duitse schrijver Johann Friedrich Kind.

Geen opmerkingen: