zaterdag 5 juli 2008

Dit weekeinde vier opera's via ethergolven in de huiskamer

Twee via de radio, twee op de buis
Zaterdag 5 juli worden er in de avonduren drie verschillende opera's ten gehoren gebracht via de klassieke ethergoven. Twee daarvan kunnen via het medium radio bij u de huiskamer binnenkomen, de derde wordt met beelden door de muziekzender Mezzo de lucht in gestuurd, en zal — als het even meezit — synchroon bij u op het netvlies en in de gehoorgang landen. Zondag 6 juli wordt door de laatstgenoemde zender opnieuw een presentatie van zo'n muziekdrama verzorgd. Tweemaal een opera van Mozart, één van Amilcare Ponchielli en één van Giuseppe Verdi.

Le Nozze di Figaro
Om 19:30 uur onze tijd presenteert BBC Radio 3, in het programma Opera on 3, een uitvoering van Mozarts Le nozze di Figaro, door het koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden, onder muzikale leiding van Charles Mackerras. Het betreft hier een rechtsreekse uitzending. Meer gegevens over de verdeling van de vele partijen in dit, inclusief pauzes, vier uur durende stuk muziektheater zijn te vinden op de website van BBC Radio 3 en het betreffende onderdeel. Daar wordt eveneens een synopsis verstrekt van het gebeuren.

La Gioconda
Een half uur daarna, exact om 20:00 uur, begint op Klara, de Nederlandstalige Belgische radiozender, in het programma Scala, een uitvoering van La Gioconda, in1876 gescheven door Amilcare Ponchielli (1834-1886).
Dit lyrisch drama in vier bedrijven werd gecomponeerd op een libretto van Tobia Gorrio — een anagram-pseudoniem van de componist (en librettist) Arrigo Boito (1842-1918) — naar het drama Angelo, tyran de Padoue van Victor Hugo (1802-1885).
Het gaat in dit geval om een, inmiddels historische, opname uit 1952 met onder meer Maria Callas, Fedora Barbieri, Giulio Neri, Maria Amadini en meer van in die tijd bekende figuren op de planken van tal van operahuizen over de hele wereld. Het orkest van de RAI in Turijn stond toen onder leiding van Atonio Votto.
Nadere gegevens over deze versie zijn te vinden op de site van het programma Scala van de klassieke Belgische radiozender.

Don Giovanni
We kunnen volgens de programmagegevens van diverseomroepen nog in de dagen van weleer gevangen kunnen blijven, als we besluiten om een half uur na het begin van La Gioconda op de Belgische radio over te schakelen naar de muziekzender Mezzo, die dan een opname van Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) op onze beeldbuis moet toveren, met solisten, koor en de Wiener Philharmoniker onder leiding van Wilhelm Furtwängler (1886-1954), maar de gegevens van de zender zelf — die weliswaar incompleet lijken — melden dat dit gebeuren die dag reeds vanaf 17:00 uur zal worden uitgezonden. Het betreft een opname uit 1954, gefilmd door cineast Paul Czinner (1890-1972)van de uitvoering die tijdens de Salzburger Festspiele van dat jaar werd gegeven. Details over de uitvoerenden, alsmede andere gegevens zijn te vinden op de site van Mezzo met de programmagegevens.
Deze uitvoering van Don Giovanni staat nog tweemaal geprogrammeerd op de muziekzender Mezzo: de eerste keer op maandag 21 juli, 's middags om 17:00 uur en dan nog eens op dinsdag 29 juli, 's ochtends om 10:00 uur.

I due Foscari
Deze tragische opera van Giuseppe Verdi (1813-1901) staat volgens diverse programma op zondag 6 juli, om 17:00 uur I due Foscari uit 1844 op het programma van de muziekzender Mezzo. De leiding had Riccardo Muti, en het betreft een opname, gemaakt in 2006. Het televisie-instituut verstrekt zelf meer gegevens op de eigen site, zoals de namen van zangers en al wat dies meer zij. Basis voor het libretto van Francesco Maria Piave (1810-1876) is het stuk The two Foscari uit 1821 van de befaamde Engelse dichter George Gordon Lord Byron (1788-1824).
____________
Afbeeldingen
1. Ildebrando d'Arcangelo en Aleksandra Kurzak in een duet tijdens de rechtstreekse uitzending van Le nozze di Figaro van Mozart, uit Covent Garden, zaterdagavond op BBC Radio 3.
2. Componist en, onder meer in dit geval librettist, Arrigo Boito.
3. Componist Amilcare Ponchielli.
4. Scène uit Don Giovanni uit 1954.
5. Dirigent Wilhelm Furtwängler, getekend door Emil Orlik (1870-1932).
6. De Engelse dichter en dandy George Gordon Lord Byron.
7. Francesco Maria Piave, schrijver van het tekstboek voor I due Foscari van Giuseppe Verdi.


Geen opmerkingen: